Using Net-folio to improve writing skills
Yazma becerilerini geliştirmede Netfolyo kullanma
  1. Tez No: 279653
  2. Yazar: FARANAK ABBASZAD TEHRANİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ERTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma, Netfolyo değerlendirme, Yeniden yazma, Öğretmen dönütü, Sınıf arkadaşı dönütü
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırma ELT öğrencilerinin yazma becerileri üzerine netfolyonun etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Araştırma temel olarak (1) netfolyonun ELT öğrencilerinin yazması üzerine etkisini (2) netfolyonun yazma sınıflarındaki ELT öğrencilerinin tutumu üzerine etkisini bulmaya çalışmıştır. Araştırma 2009 Akademik Yılı Güz döneminde Lefke Avrupa Üniversitesindeki bir deney ve bir kontrol grubundan oluşan 38 birinci sınıf ELT öğrencisi ile yürütülmüştür.Deney grubundaki öğrencilere kendi yazmalarında netfolyonun nasıl kullanılacağı ve nasıl dönüt verilip alınacağı konusunda uygulama yapılmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere normal öğrenim süreleri boyunca yazma derslerinde bu uygulama yapılmamıştırDönem sonunda, deney grubundaki öğrencilerin yazma performansındaki gelişme miktarını göstermek için bir son test tasarlanmıştır. Uygulamadan sonra ve dönem sonunda deney grubundaki öğrencilere yazma derslerinde netfolyo kullanmanın etkililiği ile ilgili düşüncelerini ortaya çıkarmak için bir tutum anketi de uygulanmıştır. Ayrıca, detaylı bilgi sağlamak amacıyla, araştırmacı öğrencilerin yazma derslerinde netfolyo kullanımı üzerine tutumlarını belirtmeleri için deney grubu ile dönem sonunda yapılandırılmış bir görüşme yapmıştır.Bağımsız iki örneklem t-testi istatistiksel tekniği ile deney ve kontrol grubunun son test ile ilgili ortalama puanlarının karşılaştırması iki grubun yazma performansı arasında göze çarpan bir farkın olmadığını göstermiştir, böylece, önerilen yokluk hipotezi kabul edilmiştir. Bununla birlikte, deney grubundaki öğrencilerin yazma ile ilgili tutumlarında anlamlı bir artış olmuştur. Netfolyonun öğrencileri yazmaya, yeniden yazmaya, öğretmen dönütü kullanmaya, sınıf arkadaşı dönütü kullanmaya, netfolyo kullanmaya güdüleyip güdülemediğini ortaya çıkarmak için K-kare çözümlemesi yapılmıştır.Anket yoluyla ifade edilen fikirler netfolyonun öğrencileri yazmaya, yeniden yazmaya, öğretmen dönütü kullanmaya, sınıf arkadaşı dönütü kullanmaya, netfolyo kullanmaya güdülediğini ortaya çıkarmıştır. Sonuç olarak, yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanan verilerin çözümlemesi deney grubundaki öğrencilerin çoğunun uygulamayı etkili olarak algıladıklarını ve yazma sınıflarında netfolyo kullanımı ile ilgili tutumlarının genel olarak olumlu olduğunu göstermiştir.Böylece, genel olarak bu araştırma öğrencilerin yazma derslerinde netfolyo kullanmaları ile ilgili teşvik edici sonuçlar ortaya çıkardığından, yazma öğretmenlerinin bu araştırmanın bulgularından yararlanabileceği açıktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of netfolio on the writing of ELT students. The study basically sought to find out (1) the effect of netfolio on the writing of ELT students, and (2) the effect of netfolio on the attitude of ELT students in writing classes.The study was conducted with 38 first year ELT students, one experimental and one control group in the European University of Lefke in the fall semester of 2009.The students in the experimental group were given treatment on how to use netfolio in their own writings and how to give feedback for and get feedback from. The students in the control group had their writing class without this treatment, during the course of their usual instruction.At the end of the semester, one pos-test was developed to express the amount of improvement of students? writing performance in experimental group. After the treatment and at the end of semester, the students in the experimental group were also administered an attitude questionnaire to elicit their thoughts about the effectiveness of using netfolio in writing classes. Also for detailed information, the researcher conducted a structured interview at the end of semester with the experimental group to express their attitudes toward using netfolio in writing classes.The comparison of the mean scores on post-test for experimental and control group through the statistical procedure of independent t-test indicated that there is no noticeable difference between the two groups? writing performances; thus, the proposed null hypothesis was confirmed. However, there was a significant increase in the experimental group students? attitudes towards writing. An analysis of chi-square was run to probe whether netfolio has motivated the students to write, re-write, use teacher-feedback, use peer-feedback, use netfolio.The ideas expressed through the questionnaire revealed that netfolio has motivated them to write, re-write, use teacher-feedback, use peer-feedback, use netfolio. Finally, the analysis of the data collected through the structured interview showed that most of the students in the experimental group perceived the treatment as effective and their attitudes toward using netfolio in writing classes were in general positive.Thus, on the whole it would appear that the writing instructors could benefit from the findings of the current study as it yielded encouraging results for engaging the students in using netfolios in writing classes.Key Terminology: Writing netfolio assessment, re-writing, teacher-feedback, peer-feedback