Bireysel çalgı derslerinde öğretmen-öğrenci iletişiminin incelenmesi (Gazi Eğitim Fakültesi örneği)
Analysis of teacher-student communication in individual instrument classes (Sample of Gazi Education Faculty)
  1. Tez No: 279655
  2. Yazar: ZERRİN TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. NEVHİZ ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, öğretmen, öğrenci, bireysel çalgı dersi, Communication, teacher, student, individual instrument class
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma ile Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dallarında bireysel çalgı derslerinde öğretmenler ile öğrenciler arasındaki iletişim incelenmiştir.Araştırma süresinde öğretmen ve öğrencilerin birbirleriyle olan iletişimlerinin incelenmesine yönelik durum tespiti yapılmaya çalışılmıştır. Öğretmen ve öğrencilerin, iletişim durumlarını farklı düzeyde algılayabileceklerini düşünülerek, görüşler arasında manidar bir farklılık olup olmadığını tespit etmek amacıyla aynı anket soruları hem öğrencilere hem de öğretmenlere uygulanmıştır.Bu araştırmanın verileri nicel araştırma teknikleri ile toplanmış, bu verilerin elde edilmesinde ise belgesel tarama ve anket uygulaması yapılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 15.0 (Statistical Package For Social Sciences) paket programından yararlanılmış ve puanlar arasında anlamlı bir fark olup olmadığının belirlenebilmesi amacıyla ?t-testi? kullanılmıştır.Araştırmaya ilişkin bulgular arasında; bireysel çalgı derslerinde öğretmen öğrenci iletişimine yönelik temel davranışların gerçekleşme düzeylerinin, her iki grup tarafından da ?kesinlikle gerçekleştiği? yönünde saptanmıştır. Öğretmenlerin iletişime yönelik görüşlerinin öğrencilere göre nispeten daha olumlu olmasına rağmen, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Öğretmenler ve öğrenciler tarafından iletişimi sağlayan temel davranışlarından en yüksek ve en az derecede gerçekleşen maddelerin istatistikleri ayrı ayrı hesaplanmış ve sonuçları tablolarla belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the effectiveness of communication between teachers and students in individual instrument classes has been analyzed.During the research, evaluations that have been devoted to establishing the state of realization of communications between teachers and students provide a basis for an assessment. Considering the fact that teachers and students can perceive their communication situations at different levels, the same survey has been conducted across both students and teachers to investigate whether there is a considerable difference in their points of view.Data in this study has been collected by quantitative research techniques, while a documentary review and a survey have been conducted to obtain the data. In the analysis of quantitative data, SPSS 15.0 (Statistical Package For Social Sciences) package program has been used.Our findings suggest that basic behaviors towards the teacher-student communication in the individual instrument classes tend to be realized at a level that is described as ?absolutely realized? by both students and teachers. Although teachers? opinions about the communication are positive relative to students, there is no statistically significant difference. Statistics of the basic behaviors that are adopted by teachers and students to provide the communication, that are realized at the highest and lowest levels have been computed separately and their results have been presented through tables.