9.sınıf biyoloji dersi bilim-toplum-teknoloji-çevre kazanımlarının öğrencilerde oluşum düzeylerinin belirlenmesi
9th grades biology course identifying the formation levels of the acquisition of science- technology- society- environment (stse) among students
- Tez No: 279656
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR ATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Schedule development, Target behaviours, Cognitive and Sensual Acquisitions
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı; 2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı'ndan itibaren okutulmak üzere hazırlanmış Biyoloji Ders Kitabı'nda yer alan konuların içerdiği kazanımların öğrencilerde oluşum düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmada, 9. Sınıf Biyoloji Dersi Bilim-Teknoloji-Toplum-Çevre (BTTÇ) kazanımlarının öğrencilerde oluşum düzeyleri saptanmıştır.Araştırmada güvenirliği ölçülmüş 23 soruluk bir başarı testi oluşturulmuştur. Ankara Anadolu Lisesi, Yıldırım Beyazıt Lisesi ve Dikmen Hürriyet Anadolu Lisesinden toplam 100 öğrenciye hazırlanan başarı testi uygulanmıştır. Bu başarı testinin, öntest uygulaması birinci dönemin 3. haftasında; sontest uygulaması ise ikinci dönemin sona ermesinden 3 hafta önce yapılmıştır.Çalışma sonucunda elde edilen veriler SPSS Paket Programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulguların analizleri sonucunda; Orta öğretim 9. Sınıf Biyoloji Dersi Bilim-Teknoloji-Toplum-Çevre (BTTÇ) kazanımlarının öğrencilerde oluşum düzeyleri % 9.00 olarak saptanmıştır. Konunun gerektirdiği alt başlıklardaki kazanımların oluşum düzeyleri ise; öğrencilerin 9. Sınıf Biyoloji Dersinin öğretim programında yer alan bilişsel kazanımların oluşum düzeyleri % 8,31; öğrencilerin 9. Sınıf Biyoloji Dersinin öğretim programında yer alan duyuşsal kazanımların oluşum düzeyleri % 10.57'dir. Duyuşsal kazanımlarının oluşum düzeyinin, duyuşsal kazanımlardan % 2.26'lık bir oranla daha fazla oluştuğu saptanmıştır.Anahtar kelimeler; program geliştirme, hedef davranışlar, duyuşsal ve bilişsel kazanımlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; Determining the acquisition levels of the subjects among students in which the biology course book include that has been in use since 2008-2009 years of study, has been aimed.It has been stated in this study that the acquisition levels of science-technology-society-environment(STSE) among the students in Secondary education 9th grade biology course.It has been formed a questionnaire which has 23 confidential questions. A success test has been applied to a total 100 students in Ankara; Ankara Anatolian High School, Yıldırım Beyazıt High School and Dikmen Hurriyet Anatolian High School. The pre-application of this success test has been applied in the first term?s 3rd week, and the final application has been applied 3 weeks before the end of the 2nd term.The acquired data as a result of the study has been evaluated by using the STSE cover program. The analyses of the findings: the acquisition level of science-technology-society-environment(STSE) among the students in Secondary education 9th grade biology course has been determined as 9,17%. Besides, the achievement percentages of the subtitles related to the subject ; the cognitive acquisition level in the 9 th grade biology course syllabus among the students is 8,31%, the sensual acquisition level in the 9 th grade biology course syllabus among the students is 10,57%. It has been determined that the acquisition of the sensual level is 2,26% more than the cognitive level.