Ordu ili Yoğunoluk Yatılı İlköğretim Bölge Okulu pansiyonunda kalan ve taşımalı gelen öğrencilerin beslenme durumlarının karşılaştırılması
The comparison about nutrition status between the students who stay in the dormitary and the students who commute from home the school in Yoğunoluk boarding primary school in Ordu
- Tez No: 279758
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ev Ekonomisi, Eğitim ve Öğretim, Nutrition and Dietetics, Home Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Ergen Beslenmesi, Beslenme Durumu, Adolescence, Adolescence Nutrition, Nutrition Status
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı Ordu İlinde bir yatılı ilköğretim okulunda eğitim gören pansiyonda kalan ve taşımalı gelen öğrencilerin beslenme durumlarını belirlemek ve bu iki grup öğrencinin beslenme durumlarını karşılaştırmaktır. Ordu İli Yoğunoluk Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda eğitim gören 80 pansiyonda kalan 80 taşımalı gelen toplam 160 erkek öğrenci üzerinde yürütülen bu araştırmanın verileri anket tekniği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Windows ortamında SPSS 13.0 istatistik paket programından yararlanılmış t-testi uygulanıp, sayı ve yüzdeleri alınmıştır.Öğrenciler 11-16 yaş grubu arasındadır. Öğrenciler arasında günde 3 öğün tüketim (%77.5) yaygındır. Öğün atlayan öğrencilerin %84.5'i öğle öğününü , %6.9'u sabah öğününü atlamaktadır. Öğün atlayanların hemen hemen yarısının (%46.3) öğün atlama nedeni iştahsızlıktır. Pansiyonda kalan öğrencilerin %92.5'i, taşımalı gelen öğrencilerin %96.2'si öğün aralarında yiyecek-içecek tüketmektedirler. Pansiyonda kalan öğrencilerin %78.8'i, taşımalı gelen öğrencilerin %68.8'i öğün aralarında bisküvi, kraker ,gazoz, kola tüketmektedir.Her gün tüketilen başlıca yiyecekler sırasıyla taşımalı gelen öğrencilerde ekmek(%90.0), yumurta (%58.7), ayran (%47.5) ve domates (%31.2) iken pansiyon kalan öğrencilerde ekmek(%93.8), şeker (%73.8) ve yumurta(%27.5) dır. Öğrencilerin hiç yemediği besinler incelendiğinde ise kaşar peyniri ve sakatatlar her iki grup öğrencide de ilk sıralarda yer almaktadır.Günlük enerji, protein, yağ, E vitamini, pantotenik asit, niasin, B12 vitamini, magnezyum, fosfor, demir ve çinko alımları pansiyonda kalan öğrencilerde taşımalı gelen öğrencilere göre daha fazla olup, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Pansiyonda kalan ve taşımalı gelen öğrencilerden aldıkları beslenme yardımından memnun olan öğrencilerin günlük aldıkları besin öğeleri miktarlarının beslenme yardımından memnun olmayan öğrencilere göre daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This project aims to define the nutrition status of the students who stay in the dormitory in Yoğunoluk Boarding Primary School and the students who commute from home the school and compare the nutrient status of the both group. The data of the research which is conducted on 160 students totally -80 students who stay in the dormitory and 80 students who commute to the school in Yoğunoluk Boarding Primary School is collected questionnaire method. In the process of the assessment, the SPSS 13.0 in Windows is used and t-test is applied additionally, scores and percentages are calculated.The students are between 11 and 16 years old. Three main meals are consumed among the students (77.5 %). While 84.5 % the students who omitting meal omit the lunch, 6.9 % of them omit the breakfast. The reason of the omitting the meal among the nearly half of the students who omit the meal is in appetence. 92.5 % of the students staying in the dormitory and 96.2 % of the students commuting to the school consume snack between meals. 78.8 % of the pupils staying in dormitory and 68.8 % of the pupils commuting to the school from home consume biscuits, cookies, cock and soft drink between meals.While the students who commute consume mainly bread (98.0 %), egg (58.7 %), ayran (47.5 %) and tomato (91.2 %) respectively, the students who stay in the dormitory eat bread (93.8 %), sugar (73.8 %) and egg (27.5%).When the food which isn?t consumed by the students at all is analyzed, kasar and offal are the most consumed food for the both groups.Daily energy, protein, fat, vitamin E, vitamin B12, pantetonat, niacin, magnesium, phosphorus, iron and zing intake is high among the students who stay in dormitory compared to the students who commute from home to school and it is found that this difference is statistically meaningful.The students who are content with the nutrient donation among the both groups take more amounts of nutrient factors daily compared to the students who are not content with the nutrient donation.