Hulasat al-Hisap adlı eserin geometri öğretimi açısından incelenmesi ve yeni müfredat ile karşılaştırılması
The examination of the book named Hulasat al-Hisap in terms of teaching geometry and comparing it with the new curriculum
- Tez No: 279832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞÜKRÜ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hesap, Geometri, Matematik, Problem Çözme, Bahaeddin Amili, Calculation, Geometry, Mathematic, Problem Solving, Bahaeddin Amili
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu araştırmada Kuyucaklızade Mehmet Atıf Efendi'nin 1826 yılında tamamlamış ve hazırlamış olduğu, Bahaeddin Amili'ye ait Hulasati'l Hisâb isimli eserin bir Osmanlıca tercümesi olan, ?Nihâyetü'l- Elbâb Fî Tercemeti Hulâsati'l- Hisâb? isimli eserin geometri ve cebir anlatan kısmı, transkripsiyonu yapılarak günümüz Türkçe'sine çevirilmiştir. Araştırmanın bu kısmında döküman analizi modeli kullanılmıştır. Bu eser yeni matematik müfredatına göre geometri ve cebir öğretimi açısından incelenerek eserde günümüzden farklı olarak kullanılan kavramlar, yöntemler ve teknikler doküman analizi ile araştırılmıştır. Eserde klasik matematiksel sembollere yer verildiği için yapılan işlemler modern matematik sembolleri kullanılarak yeniden ifade edilmiştir. Eserdeki başlıca kullanılan kelimeler ve matematik terimlerinin anlamları ile ilgili bir sözlük oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the ?Nihâyetü?l- Elbâb Fî Tercemeti Hulâsati?l- Hisâb?, which is an Ottoman Turkish translation -made by Kuyucaklızade Mehmet Efendi in 1826- of Hulasati?l Hisâb by the author Bahaeddin Amili, was translated into current Turkish. The geometry and algebra parts of the book were translated. In that section of the research, document analysis model was used. The book was studied in terms of geometry and algebra with respect to new mathematics curriculum, in addition, concepts, methods and techniques, which are different from new ones, were searched by document analysis. Operations were represented again with the modern mathematical symbols due to the reason that classical mathematical symbols had used in the book. A dictionary, which includes frequently used words in the book and meanings of mathematical terms, was prepared.