r-FSH ve u-FSH ile ovulasyon indüksiyonunu takiben IUI uygulanan infertil kadınlarda bulguların karşılaştırılması
Comparision of findings of IUI applied infertile women after ovulation induction wiıth r-FSH and u-FSH
- Tez No: 281788
- Danışmanlar: DR. ALİ İSMET TEKİRDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ovulasyon indüksiyonu, intrauterin inseminasyon, r-FSH, u-FSH, Ovarian hyperstimulation, İntrauterine İnsemination, r-FSH, u-FSH
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Ovulasyon indüksiyonunda kullanılan rekombinant FSH ve üriner FSH ile yapılan ovulasyon indüksiyonu siklusları sonucunda oluşan gebelik oranlarını değerlendirmek ve istatistiksel olarak bir fark olup olmadığını saptamak.Çalışma: Prospektif randomize kontrollü klinik çalışmaya, Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurulu' nun 15.02.2010 gün ve 303 sayılı kararı ile başlandı.Yöntem: Klomifen sitrat tedavisi ile gebe kalamayan 105 infertil kadın çalışmaya dahil edildi. rFSH grubunda 55 hastaya 90 siklus ovulasyon indüksiyonu ve IUI uygulandı. uFSH grubunda 50 hastaya 90 siklus ovulasyon indüksiyonu ve IUI uygulandı.Değerlendirilen parametreler: Yaş, infertilite süresi, infertilitenin tipi, BMI, bazal FSH, bazal LH, stimulasyon süresi, kullanılan gonadotropin dozu, dominant folikül sayısı, hCG gününde endometrial kalınlık, siklus iptal oranları, OHSS insidansı, IUI da TMSS sayısı, gebelik oranı, ilk trimester abort oranı, çoğul gebelik oranı.Bulgular: Siklus başına gebelik oranları Gonal F grubunda % 16,7 ve Fostimon grubunda % 14,4 olarak saptandı. Gebelik oranlarında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Stimulasyon süresi, dominant folikül sayısı, hCG gününde endometrial kalınlık, siklus iptal oranları, OHSS insidansı ve ilk trimester abort oranları benzerdi.Sonuç: Literatürde bu konudaki çalışmalar çelişkilidir. Ancak biz uFSH ve rFSH benzer gebelik oranlarını sağladığını düşünmekteyiz. uFSH ile ovulasyon indüksiyonu, rFSH kadar etkin, güvenilir ve daha ucuzdur.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to evaluate outcomes of pregnancy after ovulation induction with r-FSH and u-FSH and to determine whether there is a statistically significant difference.Study design: A randomized controlled prospective clinical study. Ethic committee approved our application with 303 numbered decision at 15th February 2010.Patients İnterventions: 105 infertil women who failed to conceive on treatment with clomiphene citrate was included in the study. A total of 90 cycles of ovulation induction with rFSH and IUI were performed to 55 patients of rFSH group. A total of 90 cycles of ovulation induction with uFSH and IUI were performed to 50 patients of uFSH group.Main Outcome Measures: Age, infertility period, infertility type, BMI, basal FSH and LH value, Days of stimulation, dose of gonadotrophin, dominant follicle number, endometrial thickness on HCG day, cycle cancellation rate, OHSS incidence, Total motil sperm account on IUI day, first trimester abortion ratio and pregnancy ratios per cycles, multipl pregnancy rate.Results: Pregnancy ratios per cycles were 16,7 % in Gonal F group and 14,4 % in Fostimon group. There is no significant difference between pregnancy rates. Days of stimulation, dominant follicle number, endometrial thickness on HCG day, cycle cancellation rate, OHSS incidence, first trimester abortion ratio were insignificant.Conclusion(s): Literature is controversial on this topic. We concluded that uFSH and rFSH pregnancy rates were similar. Ovulation induction with uFSH is effective and confidential as rFSH and cheaper than rFSH.