İlaç aşırı kullanım baş ağrısında büyük oksipital sinir blokunun etkinliği
Effect of greater occipital nerve block in medication over used headache
  1. Tez No: 282273
  2. Yazar: DİDEM ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER ÖZBENLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: oksipital sinir bloku, ilaç aşırı kullanım baş ağrısı, migren, occipital nerve block, medication overuse headache, migraine
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş ve amaç: İlaç aşırı kullanımı baş ağrısı (İAB) kronik günlük baş ağrısının en önemli nedenlerindendir. Nedeni belirsiz olan İAB'nin santral sensitizasyona bağlı olması mümkündür. Çalışmanın amacı büyük oksipital sinir (BOs) blokunun İAB'deki etkinliğini değerlendirmektir.Hastalar ve yöntem: Çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Baş Ağrısı Polikliniğine başvuran, 18-65 yaş aralığında olan ve İAB tanı kriterlerini karşılayan 38 hasta alındı. Tedavi etkinliğini değerlendirmek için vizüel analog skala (VAS) ve aylık total ağrı indeksi (TAİ) hesaplandı. İlk enjeksiyonda prilokain uygulandı. On beşinci dakikadaki VAS değerlerinden yarar gördüğü anlaşılan hastalara ikinci ve üçüncü enjeksiyonlar bupivakain ile yapıldı. Dört hafta sonra hastaların VAS ve TAİ değerleri hesaplandı.Bulgular: Tedavi öncesi VAS ortanca değeri ile ilk enjeksiyondan 15 dakika sonraki VAS ortanca değeri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0.05). Blok öncesi VAS ortanca değerleri ile dört hafta sonraki VAS ortanca değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p = 0,000). TAİ değerlerindeki en büyük azalma ergotamin+kafein kullanıcılarında görüldü.Sonuç: Bu çalışmada BOs blokunun İAB detoksifikasyon sürecinde etkin olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Medication overuse headache (MOH) is the most important reason of the chronic daily headache. The cause of MOH is unknown. It might be caused by the central sensitization. The aim of the study was to evaluate the effect of greater occipital block (GON) block in MOH.Patients and method: Thirty-eight patients between the ages of 18 and 65 who meet the diagnosis criterion of MOH was accepted to the Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Headache Center. In order to evaluate the effects of the treatment, patients' pain levels, visual analog scale (VAS) and monthly total pain index (TPI) were measured. In the first injection prilocaine was applied. For the patients who benefit from the VAS values on the fifteenth minute, second and third injections of bupivacaine was applied. After four weeks, VAS and TPI values of patients were measured.Results: The difference between fifteen minutes after the first injection VAS median value and before the treatment VAS median values was found statistically significant.(p < 0.05). The difference between before thetreatment VAS median value and after four weeks VAS median values was found significant (p = 0.000).Ergotamine + caffeine consumers showed the highest drop in the TAI values.Conclusion: In conlusion, our study was showed that in the MOH detoxification process the GON block was effective.