Panel mobilya komponentlerinin 180° döndürülmesi ve istiflenmesi için mekanik bir sistemin sistematik yaklaşımla tasarımı ve imalatı
Mechanical system design and manufacturing to revolve 180° and stacking of panel furniture components with a systematical aim
- Tez No: 282995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM SİNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomasyon, Sistem Tasarımı, Optimizasyon, Panel Çevirme Sistemi, Automation, System Design, Optimization, Panel Inverter
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, eşzamanlı mühendislik felsefesinin önemli tasarım araçlarından olan kavramsal sistem tasarım yöntemlerinin tanımlanması, bu yöntemlerin önerdiği tasarım kriterlerinin açıklanması ve bu yöntemler kullanılarak yapılan çeşitli uygulamalardan elde edilen pratik sonuçların teorik olarak açıklanan tasarım kriterleriyle karşılaştırılıp bu kriterlerin geçerliliğinin ortaya konulmasıdır.Ülkemizde panel mobilya üretiminin yaygın olmasından dolayı, mobilya üreticisi küçük ölçekli firmaların boyama hatlarındaki boya bantlarını daha yüksek kapasitede kullanabilmesi amacıyla hazırlanan bu tezde; ürünlerin çevrilmesi, istiflenmesi ve hat sonuna vidalama işleminin otomasyon sistemi tarafından yaptırılması hedeflenmiştir.Çevirme işlemi AC motor yardımı ile sağlanmaktadır. Ayrıca çevirme sisteminde ters yönlü çalışan iki adet konveyör sistemi mevcuttur. Çevirme bantların açılıp kapanması, bantların dur-kalk mantığı ile çalışması, 180° çevirmesi PLC sistemi tarafından sağlanmaktadır. İstifleme sisteminde pnömatik sistemler ve bantlı konveyör sistemi mevcuttur. Pnömatik sistemlerin kontrolünü elektro pnömatik valfler sağlamaktadır. Çevirme sisteminde olduğu gibi istifleme sistemi de PLC ile kontrol edilmektedir.Tasarımı ve imalatı yapılan sistem mevcut sisteme göre daha ergonomik çalışacak ve iş gücünden kazanç sağlayarak birim zamanda üretilen ürün miktarını artıracaktır.
Özet (Çeviri)
The object of this study is definition of conceptional system design which is one of the most important design tools of concurrent engineering philosophy, explanation of design criterias are suggested by these methods, comparison of theoretical design criterias with practical results which are got by various applications using these methods and discussion of these criterias? validity.Panel furniture manifacturing is a popular branch of production in Turkey. Just because of this in this thesis it?s aimed to raise the capacity of paint lines of small scale furniture firms, making automation in turning over of products, stowing of products and adding screwing process at the end of line.Turning over process is achieved with the help of AC motor. Also there are two reverse working conveyor system in this process. Opening and closing of bands, working with stop and go logic of bands, 180° rotation is achieved with PLC system. There are pneumatic systems, which is controlled by electro-pneumatic systems, and conveyor system with bands in the stowing system. This stowing system is controlled with PLC.3 Dimensional solid modelling programs were used in design of the system. Dynamic and endurance analysis has been achieved with additional programs.It?s considered that designed system will be more ergonomic and will provide to raise of produced goods per unit with saving labour.