Effects of collars on local scour around semi-circular end bridge abutments
Köprü kenar ayaklarına yerleştirilen plakaların yarı dairesel kenar ayaklar etrafındaki yerel oyulmaya etkisi
  1. Tez No: 285577
  2. Yazar: SÜEYLA DAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oyulma, Yarı Dairesel Köprü Kenar Ayakları, Plakalar, OyulmaTedbirleri, Scour, Semi-circular End Bridge Abutments, Collar, ScourCountermeasures
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Büyük taşkınlar sırasında köprü orta ve kenar ayakları etrafındaki yatak malzemesiaşınmakta ve köprüler zarar görmektedir. Bu hasarlar çoğu zaman onarılamazboyutlara ulaşabilmekte, sonuç olarak can ve mal kayıplarına neden olabilmektedir.Bu tez çalışmasında, temiz su oyulması koşulu altında köprü kenar ayakları etrafındaoluşan oyulmalar ve bu oyulma derinliklerinin azaltılması için yerleştirilen plakalarincelenmiştir. Deneyler, dikdörtgen bir kanalda, d50=1.50 mm olan oldukça üniformve kohezyonsuz yatak malzemesi kullanılarak 3'er saatlik periyotlarla yapılmıştır.Kanal yapısı, 28.5 m uzunluğunda ve 1.5 m genişliğindedir. Kanalda deneylerinyapıldığı kısım, 5.8 m uzunluğunda olup, 0.48 m derinliğinde oyulabilir yatakmalzemesi ile doldurulmuştur.Bu tez çalışması için 60 deney yapılmış olup, deneylerde köprü kenar ayakları,etraflarına plaka yerleştirilmeden; daha sonra ise değişik boyutlarda farklıderinliklerde plakalar yerleştirilerek test edilmiştir. Plakalar yerleştirildiğinde, kenarayaklar etrafındaki oyulmaların formasyonları değerlendirilerek, plakaların verimlerigözlemlenmiştir. Deney sonuçları, Doğan'ın (2008) ve Kayatürk'ün (2005) deneyselçalışmaları ile sediment tane büyüklüğü, kenar ayak şekli ve su derinliği açısındankıyaslanmış, bu etmenlerin yatay plakaların oyulmaya karşı gösterdiği davranışlarüzerindeki etkisi incelenmiştir. Deneyler sonucunda, kenar ayak boyu sabit tutulupplaka genişliği arttıkça ve plaka daha derinlere yerleştirildikçe oyulma derinliğindeazalma olduğu gözlenmiştir. Mevcut tez çalışması önceki iki çalışma ilekıyaslanırken, sediment çapının ve su derinliğinin, plakaların oyulma derinliğiniazaltma performansları üzerinde kayda değer bir etkisi olmadığı sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
During severe floods, bed material around bridge piers and abutments are scoured bythe flow and as a result, bridges are subject to damages. These damages are mostlyunrepairable and can result in loss of lives and property. In this thesis study,abutment scour under clear-water condition was investigated and collars were testedas scour countermeasures around the abutments. The experimental study was carriedout in a rectangular channel with an almost uniform cohesionless bed material ofd50=1.50 mm for a test period of 3-hours. The channel was 28.5 m long and 1.5 mwide. The erodible bed material was placed into the test section that was 5.8 m longand 0.48 m deep.For this thesis study, 60 experiments were carried out with and without variouscollars placed at different elevations around the abutments. The scour formationaround the abutments with collars was observed and scour reduction efficiencies ofthe collars were studied. Experiment results were compared with the previous studiesof Doğan (2008) and Kayatürk (2005) in terms of sediment size, abutment shape andflow depth, and the effects of these factors on collar's scour reduction efficiency werestudied. Based on the results of the experimental studies, it was observed that scourdepths decreased as the collar width increased and the collar placed deeper into thesediment bed for a given abutment length. When the present study and the previousstudies were compared, it was observed that sediment size and flow depth had nosignificant effect on the scour reduction performances of the collars.