Heykel ve takı plastiği arasında eklektik oluşum denemeleri
The pratice of eclectic creation between sculpture and jewellery plastic
  1. Tez No: 285860
  2. Yazar: AYBİKE KINALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel, Takı, Eklektisizm, Sculpture Jewelery, Eclecticticism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Eklektik oluşumlu heykel ve takı, yazılı tarihte olduğu kadar günümüz sanatında da geçerliliğini korur. Çağımızın getirisi olan çok alanlı çalışmalar sayesinde takı ve heykel sanatı arasında eklektik bir bağ kurulabilmesi olanaklıdır.Bu çalışmanın plastik deneme ortamı, eklektizmin bütününde yer alan seçicilik ve birleştiriciliğin ışığında yönlendirilmiştir. Heykel sanatının geleneksel modelleme malzemeleri ve tekniklerinin yanında kavramaları ve tarihi göz önüne alınarak çalışılan süreçte, daha önce kuyumcu tezgahında edinilmiş bilgi ve tecrübelerle, takının yapısal özellikleri, biçim öğeleri, heykel sanatıyla buluşan ortak yönlerle birleştirilerek yeni bir form yaratma yoluna gidilmiştir.Heykel sanatı ve takı, eklektik fikir yapısıyla ilişkilendirildiğinde her ikisinin de plastik süreçleri ve geçirdikleri evreler benzerlik gösterir. Bu benzerlikten hareket edilerek çalışmanın temeli oluşturulmuştur. Araştırmanın özünü eklektik nitelikli heykel ve takıya örnek olan dönem, akım ve sanatçılar, eklektizm, yapısal özelliklerin ortaklıkları, teknolojileri, yöntemleri ve bireysel üretim ortamındaki deneysel süreç oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Eclectic jewelery and sculpture maintain its importance as it once were in writen history. It is possible to create relation between jewelery and sculpture by the help of today?s multi area studies.Plastic art of this study was conducted in the view of selectivity and unification of eclectisim. In the period of studying traditional statue materials, technic and history, know how of jewelry workbrench were all mixed and used to form new perceptual statue.When we associate statue art and jewelery in the view of eclectisim we will see that both of their plsatic art periods and stages resemble each other too much. Fundamental of this study was established over this resemblance. The core of research includes eclectic statue and jewelery, trend and artist, contitutional features of eclectism, technology and experimantal production period.