İlköğretim 5 ve 7. sınıf öğrencilerinin çokgenler üzerindeki imgeleri ve sınıflandırma stratejileri
The images of polygons and classification strategies for the primary school students of 5th and 7th grades
- Tez No: 286490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TÜRNÜKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çokgen, İlköğretim 5 ve 7. sınıf, İmge, Sınıflandırma Stratejileri, Polygon, Primary school of 5th and 7th grades, Image, Classification Strategies
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 5 ve 7. sınıf öğrencilerinin çokgenler üzerindeki imgelerini ve çokgenleri sınıflandırma stratejilerini belirlemek ve çokgenler üzerindeki imgeleri ile sınıflandırma stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca çokgenler üzerindeki imgeleri ve sınıflandırma stratejileri arasında sınıf düzeylerine ve cinsiyete göre farklılık varsa bunları ortaya çıkarmaktır.İlköğretim 5 ve 7. sınıf öğrencilerinin çokgenler üzerindeki imgeleri ve sınıflandırma stratejilerini belirlemeye yönelik bu çalışmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. İlköğretim 5 ve 7. sınıf öğrencilerinin çokgenler üzerindeki imgeleri ile çokgenleri sınıflandırma stratejileri arasındaki ilişkiyi ve etki eden faktörleri belirlemede betimleme amacıyla nicel araştırma yöntemi olan tarama yöntemi; öğrencilerin çokgenler üzerindeki imgelerini ve çokgenleri sınıflandırma stratejilerini ayrıntılı olarak incelemek için nitel araştırma yöntemi olan örnek olay çalışması tercih edilmiştir.Araştırma 2010-2011 eğitim-öğretim yılında İzmir ilinin metropol ilçeleri arasından rastgele seçim işlemine göre belirlenen 10 adet resmi ilköğretim okulunda öğrenim gören 1000 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Çokgen İmgeleri ve Çokgenleri Sınıflandırma Testi, Görüşme Formu ve çokgen imgeleri ile çokgenleri sınıflama çalışma yaprakları kullanılmıştır. Çokgen İmgeleri ve Çokgenleri Sınıflandırma Testi 48, Görüşme Formu 8 sorudan oluşmaktadır. Görüşmeler amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan maksimum çeşitlilik örneklemesi ile seçilen 50 gönüllü öğrenci ile yapılmıştır. Bu çalışmada çeşitlilik farklı başarı düzeylerindeki öğrencilerle yapılan görüşmelerle sağlanmıştır.Çalışmada geliştirilen çokgen imgeleri ve çokgenleri sınıflandırma ölçeğinin geçerliği için madde analizi yapılmıştır. Cronbach Alpha katsayısı 0.90 olarak bulunmuştur.Araştırma bulgularında ilköğretim 5 ve 7. sınıf öğrencilerinin çokgenleri sınıflandırırken kullandığı 10 strateji belirlenmiştir. Bunlar; şekilleri dikkate alma, karşılaştırma, rastgele, öğrenilmiş bilgilere dayalı, çokgenler üzerindeki imgelerine bağlı kalarak, çokgenlerin duruşlarına dayalı, kenar özelliklerini dikkate alarak, açı özelliklerini dikkate alarak, bağımsız düşünerek, çokgenler arasındaki ilişkileri düşünerek olmak üzere adlandırılmıştır. Nicel veri analizleri sonucunda çokgenler üzerindeki imgelerin ve sınıflandırma stratejilerinin sınıf düzeyine ve cinsiyete göre anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir.Araştırmada elde edilen verilerin sonuçlarının özellikle çokgenlerin öğretimi konusunda eğitimcilere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study to examine, the primary school students 5th and 7th grades determine on the images of polygons and the classification strategies the relationship between images of polygons and classification strategies. Also another purpose is if there are differences according to gender and grade level to find out among the images of polygons and classification strategies.Qualitative and quantitative research methods were used together in this work that is used for the primary school students of 5th and 7th grades identifying polygons on the images and classification strategies. 5th and 7th grades primary students? images of divided polygons and polygons classification forms of identification in order to determine the effects of forms of quantitative research method used in survey and students? on the images of polygons and in detail in classification strategies of the case study to examine the qualitative research method was preffered.The research included 1000 students from 10 different primary schools were chosen randomly in İzmir city in 2010-2011 acedamic year. Images of Polygon and classification of polygons test, interview form, the polygon images and polygons classification worksheets are used in the study. Images of polygon and classification of polygons test included 48 questions and interview form included 8 questions. Interviews are made with 50 students who are chosen with sampling method that is one of the sample of maximum variation sampling. Interviews with students of difference is provided by choosing form different achievement levels.Subject analysis was carried out for the validity of the ?Polygon Images and Polygons Classification Test? developed in this study. Cronbach Alpha Coefficient was found as 0.90.10 classification strategies are defined in findings of study, used by primary school geometry students of 5th and 7th grades. These strategies are classification, taking shapes into consideration, comparison, randomly, based on existing information, adhering to the images on the polygons, based on the polygons, taking into account the side properties, taking into account the angle properties, independent thinking, thinking about the relationships between polygons. As a result of the quantitative data analysis images of the polygons and classification strategies show no significant difference according to gender and class level.The results of the study, the data obtained are thought to contribute to educators about teaching, especially polygons.