Yeni bir dioksim ve Cu(II), Ni(II), Co(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of a new dioxime and its Cu(II), Ni(II), Co(II) complexes
- Tez No: 287452
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KARABÖCEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Mononükleer Cu(II), Ni(II) ve Co(II) kompleksleri, Oksim, Antibakteriyel aktivite, Mononuclear copper(II), nickel(II) and cobalt(II) complexes, Dioxime, Antimicrobial activity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Yeni tip, (2E,3E,10E,12E)-3,11-dimetil-5,9-diokza-4,10-diazatrideka-3,10-dien-2,12-dion dioksim ligantı ve bunun bakır(II), nikel(II) ve kobalt(II) kompleksleri sentezlendi. Elde edilen bileşiklerin 1H-NMR, 13C-NMR, IR, kütle spektroskopisi çalışmaları ve manyetik moment ölçümleri ile yapısı aydınlatıldı. Ligant ve metal komplekslerinin antibakteriyel aktivite testleri yapıldı. Co(II) kompleksinin tek kristal yapısı, X-ray dağılma tekniği ile aydınlatıldı. Metal şelatlarının geometrileri manyetik ve spektroskopik ölçümler yardımı ile tartışıldı. IR spektrumları ligantların dört dişli ligant olarak davrandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
(2E,3E,10E,12E)-3,11-dimethyl-5,9-dioxa-4,10-diazatrideca-3,10-diene-2,12-dione dioxime and its Cu(II), Ni(II) and Co(II) complexes were synthesized and characterized by a combination of 13C-, 1H-NMR, IR, UV-Vis, mass spectral studies and magnetic moments. Ligand and its metal complexes were performed antimicrobial activity test. The crystal structure of the Co(II) complex was determined by single crystal X-ray diffraction technique. The geometries of the metal chelates were discussed by means of magnetic and spectroscopic measurements. I.R. spectra show that the ligands act in a tetradentate manner and coordinates.