Türk işletmelerinin gelişmiş, büyüyen ve gelişmekte olan ülkelere doğrudan yabancı sermaye yatırımı yapmalarını etkileyen faktörler
Factors affecting the turkish companies? foreign direct investments in developed, emerging and developing countries
  1. Tez No: 287931
  2. Yazar: GÖKHAN ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları, Türk İşletmeleri, Foreign Direct İnvestment, Turkish Companies
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ülkemizin DYSY amaçlı sermaye ihracında son on yılda hızlı bir artış görülmektedir. Bu hızlı artış yatırımların yapılma nedenlerini sorgulama ihtiyacını beraberinde getirmektedir. Bu çalışma, Türk İşletmeleri'nin gelişmiş, büyüyen ve gelişmekte olan ülkelere yapmış olduğu DYSY'leri, yapılış nedenleri, biçimleri ve yatırımdan önceki ihracat deneyimleri gibi çeşitli yönlerden karşılaştırma amacını taşımaktadır. Bu bağlamda 19 farklı işletmenin 22 dış yatırımı anket formu aracılığıyla incelenmiş, elde edilen bulgular makro veriler arasındaki korelasyonlarla desteklenmeye çalışılmıştır.Çalışmanın bulgularını 4 başlık altında özetleyebiliriz. Birincisi, Türk İşletmelerinin DYSY yapmasındaki temel motivasyon pazar çeşitlendirme isteğidir. İkincisi, Türk İşletmeleri ev sahibi ülkenin altyapı imkanlarını yatırım kararlarını birinci derecede etkileyen bir faktör olarak görmektedirler. Üçüncüsü, DYSY'lerden önce Türk İşletmelerinin büyük çoğunluğunun yatırım yaptıkları ülkelere ihracat deneyiminin olduğu göze çarpmaktadır. Dördüncüsü, yatırımların gelişmiş ülkelerde çoğunlukla satın alma yoluyla, büyüyen ve gelişmekte olan ülkelerde ise yeni yatırımlar ve ortak girişimler yoluyla gerçekleştirildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our countries FDI outflows have been raising over the last decade. This rapid increase brings about the need for questioning the reasons of investments. This thesis aim to compare the foreign direct investments of Turkish companies with developed-emerging and developing countries in terms of various dimensions such as investment reasons, forms and previous export experiences. In this context 22 FDI of 19 different companies examined by questionnaire and findings are supported with correlations the macro data.The study?s findings can be summarized under 4 topics. First, market diversification is basic motivation of the Turkish foreign investments. Second, Turkish companies give primary importance to infrastructure facilities of host country while choosing investment place. Third, most of Turkish companies have export experiences to host country before the FDI. Fourth, in developed countries investments were made mainly through acquisitions, in emerging and developing countries investments were made mainly greenfield investments and joint ventures.