Menopozal hastalarda vücut kompozisyon karakteristiklerinin biyoelektriksel impedans yöntemi ile araştırılması
Evaluation of body composition characteristics with bioelectrical impedance analysis in menopausal patient group
- Tez No: 288585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CAMUZCUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Bazal Metabolik Hız, Karotis İntima Mediya Kalınlığı, Biyoelektriksel İmpedans Analizi, Antropometrik ölçümler
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Çalışmamızda menopoz ve premenopozda ki hastalarda bazal metabolik hızın ve vücut kompozisyonunun BİA yöntemiyle değerlendirilmesi, metabolik ve sistemik parametrelerle ilişkisinin incelenmesi ve bu yöntemin bu grup hastaların takibinde uygulanabilirliğinin araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ocak 2009 ile Eylül 2009 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğinde takipleri yapılan 40 premenopozal ve 40 postmenopozal hastada yapıldı. Çalışma öncesi etik kurul onayı alındı. Hasta bilgileri hasta dosyalarından alındı. BIA yöntemi ile BMH ve vücut kompozisyonları (VYO, BCM, LBM, ECW, ICW ve TBW) ölçüldü. Karotis intima mediya kalınlığı (KİMK) ölçüldü. İstatistiksel analizler SPSS 11.5 programı ile yapıldı.Bulgular: Çalışma grupları boy, ağırlık, VKİ ve diğer antropometrik ölçümler (VYO, Lean BM, BCM, ECM, ICW, ECW, TBW) açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak fark yaratan grup yoktu (p>0.05). Antropometrik ölçümlerden sadece BMH farklılık gösterdi. Postmenopozal grup hastalarda BMH ortalama 1476±175 kcal/gün ve premenopozal grup hastalarda BMH ortalama 1616±192 kcal/gün ölçüldü. Postmenopozal grupta BMH anlamlı derecede düşük bulundu ( p0.05).Sonuçlar: Postmenapozal grupta BMH'nin azalması, KİMK'in artışı ile ilişkilidir, çünkü BMH ile KİMK arasında bağımsız bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of this study was to evaluate body composition and basal metabolic rates in menopausal and premenopausal patients by using BIA method, investigate the relationships of metabolic and systemic parameters and assess the usefulness of BIA method during the follow-up period of these group patients.Methods : Between January 2009 and September 2009, 40 premenopausal and 40 menopausal patients who had been followed up in Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic at Harran University Faculty of Medicine were included into the study. The study was approved by our Institution Ethics Committee. Patient data were obtained using our hospital database. Body compositions (fat mass, BCM, LBM, ECW, ICW and TBW) and BMR were measured by BIA. Carotid İntima Media Thickness (CIMT) were measured with doopler ultrasound method. Statistical analysis was done using SPSS 11.5.Results : There were no differences statistically among study groups in weights, lengths, body mass index and other anthropometric measurements of individuals (p>0.05). In anthropometric measurements, only BMR showed differences. Mean BMR were measured 1476±175 kcal/day in postmenapausal group and mean BMR were measured 1616±192 kcal/day in premenopausal group.