Tüm gebelik süresince vücut kompozisyon karakteristiklerinin biyoelektriksel impedans yöntemi ile araştırılması
Evaluation of body composition characteristics with bioelectrical impedance analysis during pregnancy
- Tez No: 288586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CAMUZCUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Biyoelektriksel impedans analizi, total vücut kompozisyonu, Pregnancy, Bioelectrical impedance analysis, Total body composition
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı BİA yöntemi kullanılarak sağlıklı gebelik süresince maternal vücut kompozisyonundaki değişiklikleri değerlendirmektir.Metodlar: Ocak 2009-Nisan 2009 yılları arasında, gebe polikliniğine başvuran 43 ilk trimester gebe çalışmaya alındı. Her üç trimesterde de BİA sonuçları ve biyokimyasal parametreler incelendi.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen gebelerin yaş ortalaması 28.86 ± 6.07 (18 - 40) idi. Trimesterler arasında biyokimyasal parametrelerin anlamlı düzeyde değişiklik göstermediği saptandı. Gebelik süresince intraselüler sıvı miktarının azaldığı ekstraselüler sıvı miktarının arttığı görüldü. Bazal metabolik hız her üç trimesterde de artmış olup, bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Sonuçlar: Son yıllarda geliştirilen BİA ölçüm aletlerinin gittikçe daha ucuz ve daha küçük taşınabilir hale getirilmesi bu yöntemin alan ve poliklinik çalışmalarında kullanılmasını yaygınlaştırmaktadır. Gebelik sürecinde gerçekleşen bu sıvı değişikliklerinin nedenini saptamaya yönelik daha ileri çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Methods: Between january 2009 and april 2009 , 43 first trimester pregnant women who had been followed up in Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic at Harran University Faculty of Medicine admitted to the study. BİA results and biochemical parameters were investigated in three trimesters.Results: The mean ages of pregnant women who attended to this study is 28.86 ± 6.07 years (18 ? 40 ). Biochemical parameters are not statistically significant between each trimesters. There was a decrease in intracellular fuid volume and an increase in extracellular fluid volume during pregnancy. Basal metabolic rate is increased durig pregnancy and this increase is statistically significant.Conclusion : BIA measurement instruments developed in recent years makes extensive use of outpatient work, because it is small portable and less expensive. To determine the cause of fluid changes that occur in pregnancy are needed for further research.