Kültür politikaları çerçevesinde fikri mülkiyet politikaları
Intellectual property policies within the framework of cultural policies
- Tez No: 289592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Hukuk, Fine Arts, Law
- Anahtar Kelimeler: Kültür Politikaları, Fikri Mülkiyet, Avrupa Birliği, Cultural policies, Intellectual Property, European Union
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Kültür politikaları; ülkelerin kültür ile ilgili devlet kuruluşlarının, yerel yönetimleri ve sivil toplum örgütleri gibi kuruluşların bu alanda izledikleri politikalardır. Fikri mülkiyet kavramı, kültür politikalarının önemli bir parçasıdır. Türkiye'de fikri mülkiyet uygulamaları cumhuriyet öncesine dayanmaktadır. Bu kavram gelişen teknolojinin geitirdiği mecburiyetler, küreselleşme ve Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde daha da önemli bir yere sahip olmuştur. Türkiye, fikri mülkiyeti de kapsayan kültür politikaları taslakları için çalışmalarını sürdürmekte, Avrupa Birliği üye ülkeleri ise Türkiye'den de yayınlanması beklenen taslak çalışmalarını tamamlamış ve güncellemektedir.Bu çalışmada, geçmişten günümüze Türkiye'nin kültür politikaları ve fikri mülkiyet alanındaki tasarrufları, bu konulardaki yaklaşım ve tedbirleri, kalkınma planları ve özel ihtisas raporlarından derlenerek hazırlanacak, kültür politikaları ve fikri mülkiyet kavramlarının gelişimleri, kurumsal yapı ve işleyişleri analiz edilecektir.Bu tez, birden çok ulusun, politik araştırmalarına odaklanan, bir dizi temel kaynak, kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, bakanlık yayınları gibi parlamento kararlarından yararlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Cultural policies are the policies that state institutions related to the cultural, local administrations and non-governmental organizations of that country follow in that area. Intellectual property concept is an important part of cultural policies. In Turkey, intellectual property implementation roots back before the foundation of the republic. This concept has gained even more important place within the necessities caused by the developing technology, globalization and European Union integration process. Turkey has been continuing its studies for drafts of cultural policies including intellectual property, and European Union member states, on the other hand, has completed and updated their draft studies that is also expected to be published by Turkey.In this study, disposition of Turkey on cultural policies and intellectual property, its aproaches and measures on these subjects, development plans and specialization reports shall be arranged and development and cultural policies and intellectual property concepts, institutional structure and functions shall be analyzed.This thesis shall used series of main sources, statutory decress and parlimentary decisions such as ministry publications that are focuces on political researches of a number of nations.