Tapu sicilinin düzeltilmesi
The rectification of land registry
  1. Tez No: 289781
  2. Yazar: YAREN SEÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI MAKARACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tapu sicili, tapu sicilinin düzeltilmesi, tapu sicili işlemleri, itiraz ve def'i, ispat, Land registry, rectification of land registry, land registry transactions, objections and incidental pleas, proof
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Tapu sicilinin düzeltilmesi, tapu sicilindeki kayıtların gerçek hak durumuna uygunluğunun, kamuya açıklığının ve tapu sicili işlemlerinin hukuki güvenliğinin sağlanması açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle, Türk Medeni Kanunu ve ilgili mevzuatta tapu sicilinin düzeltilmesine yönelik çeşitli düzenlemeler yer almaktadır.Tezimiz, giriş kısmını izleyen iki bölüm ve inceleme konumuza ilişkin tartışmalı olan hususlardaki görüşlerimizi içeren sonuç bölümünden oluşmaktadır.Birinci bölümde, tapu sicilinin düzeltilmesi kavramı, tapu sicilinin düzeltilmesine konu tescil, şerh ve beyan işlemlerine ilişkin genel bilgiler, bu işlemlerde hukuka aykırılık teşkil eden durumlar tanımlanmaktadır.İkinci bölümde öncelikle, ?Türk Medeni Kanunu Madde 1025 Kapsamı Dışındaki Basit Düzeltme Yolları? ana başlığı altında, tarafların anlaşmasına dayalı tapu sicilinin düzeltilmesi; tapu memuru tarafından tapu sicilinin re'sen düzeltilmesi; sicil düzeltici terkinler; kurucu unsurları geçerli olan bir tapu sicili işleminin, yanlış kayıtların Türk Medeni Kanunu Madde 1027 gereğince dava açmak suretiyle düzeltilmesi; Kadastro Kanunu Madde 41 ve 6831 Sayılı Orman Kanunu'na göre teknik, fenni hataların düzeltilmesi yolları ayrı başlıklar içerisinde incelenmiş bulunmaktadır.İkinci bölümün diğer kısımları ise ?Türk Medeni Kanunu Madde 1025 Kapsamında Tapu Sicilinin Düzeltilmesi?'ne ayrılmıştır. Bu kapsamda, öncelikle Türk Medeni Kanunu Madde 1025 çerçevesindeki tapu sicilinin düzeltilmesi davasının hukuki niteliği, konusu, dava şartları, davanın tarafları, düzeltme talebinin ileri sürülebileceği zaman dilimi, düzeltme talebinin devredilebilip devredilemeyeceği hususları genel olarak değerlendirilmektedir. İzleyen kısımlarda ise, tapu sicilinin düzeltilmesi davasında ileri sürülebilecek itiraz ve def'iler, ispat yükü, düzeltme davasındaki ihtiyati tedbirler incelenmektedir. İkinci bölümün son kısmında ise tapu sicilinin düzeltilmesi davasının, diğer dava türleri ile karşılaştırılmasına ilişkin tespitlerimiz yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Rectification of the land registry holds key for providing of compatibility of land registry records with the real right situation, publicty of land registry records and legal transactions? security. Therefore there are variable arrangements which enable to rectifiate land registry in Turkish Civil Code and in related legislation.Our thesis consists of two sections which follows Introduction part and conclusion section which includes our point of views upon controversial issues.In the first section, rectification of land registy notion; general information upon registry, annotation and declarations and unlawful situations in these transactions are defined.In the second section, under main heading ?The Rectification Methods excluding coverage of Turkish Civil Code Article 1025?, rectification of land registry based on parties? mutual agreement; automatically rectification of land registry by the recording officer; cancellation which rectificates land registry; rectification of incorrect records by the way of bringing an action under Article 1027 of Turkish Civil Code; rectificaton of technical errors under Cadastre Code Article 41 and Forest Code No.6831 are analysed first in different titles.In the other parts of the second section are allocated to rectification of land registry under Turkish Civil Code Article 1025. In this context, the legal nature of rectification of land registry case, subject matter of the case, terms and parts of this case, time period for demanding rectification, the matter of alienating rectification case are evaluated generally. In the following parts, objections and incidental pleas which might be claimed in the rectification of the land registry case, burden of proof, preliminary injunctions in the rectification of the land registry case, court decree at the end of the case and the legal affects of the court decree are analyzed. In the last part of the second section, there are our findings related to comparison the rectification of the land registry case with the variety of cases.