İletişimsel yöntem ışığında yazınsal bir tür olan kısa öykü ile yaratıcı çalışma biçimleri
Creative activities with short story as a literary form using the communicative method
- Tez No: 290506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM FIRTINA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğretimi, İletişimsel Yöntem, Yazınsal Metinler, Kısa Öykü, Yaratıcı Çalışma Biçimleri, Foreign Language Teaching, Communicative Method, Literary Texts, Short Story, Creative Activities
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada yazınsal bir tür olan kısa öykünün yabancı dil Almanca öğretiminde nasıl kullanılacağı incelenmiştir. Geleneksel metin analiz yönteminin aksine, Alman yazınından seçilen kısa öyküler, iletişimsel yöntemde de arzu edildiği gibi öğrencilerin ders süreci boyunca merkezde ve aktif olmalarının sağlanacağı yaratıcı çalışma biçimleriyle ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, yazınsal metinlerin, özellikle de kısa öykülerin, yabancı dil Almanca öğretimindeki öneminin bilimsel literatür ışığında vurgulanarak, yaratıcı çalışmaların yardımıyla dersin nasıl daha zevkli ve verimli bir hale geleceğinin kanıtlanmasıdır.Araştırmanın evrenini, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2010-2011 yılı bahar döneminde Almanca Öğretmenliği programı üçüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Bulgular, yabancı dil öğretiminde sadece kurma metinlere dayalı bir yabancı dil öğretiminden ziyade, yazınsal metinlerin de ele alındığı bir öğretim sürecinin önemini ortaya çıkarmıştır. Ancak, yazınsal metinlerin yabancı dil öğretim sürecinde öğrencileri pasif kılan geleneksel metin analizi yöntemi yerine aktif roller alacakları ve yaratıcılıklarını kullanacakları yaratıcı çalışma biçimleriyle ele alınmasının gerekliliği belirtilmiştir. Dört temel dil becerisine göre sınıflandırılarak, dil becerilerinin birlikte ve koordineli bir şekilde gelişmesi sağlanmıştır. Öğrencilerin kişilik gelişimleri de hem yazınsal metinlerden, hem de yaratıcı çalışma biçimlerinden olumlu yönde etkilenmiştir. Bu bulgular ışığında yazınsal metinlerin doğru kullanımının yabancı dil öğrenimine büyük ölçüde katkı sağladığı anlaşılmış ve bu konuda somut öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the use of short story as a literary form in foreign language German teaching. In contradiction to traditional methods for analyzing literary texts, this study focuses on creative activities with German short stories by using communicative method, in order to enable students to play active roles in classes. The purpose of this study is to show the importance of short story as a literary form in foreign language German teaching together with creative activities and scientific literature, so that learning becomes more enjoyable and productive as well.The population of this study is the program in German Language Teaching of the Department of Foreign Languages Education at the Faculty of Education of Gazi University. The samples of this study are third year students in 2010-2011 Spring Term.The findings revealed the importance and necessity of a learning process with literary texts, rather than a text-based foreign language teaching. However, it was stated that it is better to take an active part and use techniques helping them improve their creativity, rather than using the traditional text analysis method which makes the students passive through the process of learning the foreign language. Classified according to four basic language skills, and their coordinated development was provided. In addition, the devlopment of students? personalities were positively influenced by literary texts and creative activities. The correct use of literary texts in the light of these findings provided a major contribition to foreign language learning was understood and concrete proposals were given in this regard.