2007 fizik öğretim programı elektrik ve manyetizma konusu hakkında öğretmen görüşleri
Conceptions of high school physics teachers related to unit of electricity and magnetism in 2007 national physics teaching
  1. Tez No: 290585
  2. Yazar: ZAFER BAYSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik öğretimi, öğretim programı, öğretmen görüşleri
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırma, ortaöğretim fizik programı elektrik ve manyetizma konusu hakkında öğretmen görüşlerinin tespiti amacıyla yapılmıştır.Araştırma örneklemi, Ankara iline bağlı üç ilçesinde (Çankaya, Mamak, Yenimahalle) bulunan okullarda fizik dersine giren, rastgele seçilmiş 13 öğretmeni kapsamaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak 40 sorudan oluşan likert tipi anket ve dört temel sorudan oluşan yapılandırılmış mülakat kullanılmıştır. Öğretmenlerin ankete vermiş oldukları cevaplar SPSS programında kodlanmış ve analizi yapılmıştır. Bununla birlikte katılımcıların mülakat sonuçları ise nitel olarak analiz edilmiştir.Veriler göre; öğretmenler yeni programı içerik olarak yeterli bulmamakta, konuların dağılımında problemler olduğuna ve genel liselerin laboratuar ortamlarının yetersiz olduğuna bulunmuştur. Buna ek olarak 9. Sınıf fizik programında elektrostatik konusunun yer alması gerektiği vurgulanmaktadır. Sarmal program anlayışının fizik dersi yapısından dolayı çok anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the conceptions of high school physics teachers related to unit of electricity and magnetism in national physics teaching program.The participants of the study, selected randomly in Ankara, are 13 high school physics teachers from 3 counties (Çankaya, Mamak, Yenimahalle) of the city.A 40-item likert type questionnaire and structured interviews including 4 basic questions were utilized as the data collection instruments in the study. Teachers? answers to the questionnaire was coded and analyzed with SPSS. In addition to this, interview results of the participants were analyzed qualitatively.Data analysis of the study showed that high school physics teachers mentioned that new physics teaching program is insufficient in terms of its content, there are problems about the distribution of the subjects and laboratory materials of the schools are insufficient to achieve the objectives of the new teaching program. In addition to this, participant teachers mentioned that the concept of electrostatic should be included in the 9th class teaching program. Finally, participants stated that horizontal structure is not applicable to the physics teaching program because of the characteristics of physics.Key worlds: Physics teaching, curriculum, teacher opinions.