Türkiye'deki mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda öğrenim gören lisans öğrencilerinin, umutsuzluk düzeylerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of the hopelessness levels of the undergraduate students studying in the institutions in Turkey that are giving music education
  1. Tez No: 290629
  2. Yazar: BESTE ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. SADIK ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Konservatuvar, Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Conservatory, Fine Arts Faculty, Music Education Department, Beck Hopelessness Scale
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı, Konservatuvarlar, Güzel Sanatlar Fakültelerinin Müzik Bölümleri ve Eğitim Fakültelerinin Müzik Öğretmenliği Anabilim Dallarında öğrenim görmekte olan lisans öğrencilerinin umutsuzluk düzeylerinin karşılaştırmalı analizine yöneliktir. Bu araştırma, izlenen yöntem ve toplanan verilerin niteliği açısından betimsel bir çalışmadır.Araştırmanın evrenini Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü ve Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalında okuyan lisans birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 372 öğrenci oluşturmaktadır. Evrenin tümü örneklem olarak alınmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak Beck umutsuzluk ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin birinci bölümünde öğrencilerin kişisel bilgilerini içeren 9 soru; ikinci bölümünde ise 20 maddeden oluşan Beck umutsuzluk ölçeği bulunmaktadır. Ölçekten elde edilen verilere ait sonuçlar temel istatistik yöntemlerle açıklanmıştır.Araştırmanın bulguları sonucunda öğrencilerin; cinsiyetleri, yaşları, sınıfları, ana çalgıları, ailelerinin gelir durumlarına göre umutsuzluk düzeylerinde anlamlı bir fark bulunmazken; okudukları okul, mezun oldukları lise türü, annelerinin ve babalarının eğitim düzeylerine göre umutsuzluk düzeylerinde anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is for the comparative analysis of the hopelessness levels of the undergraduate students studying in the Music Departments of the Conservatories, the Fine Arts Faculties and the Music Education Departments of the Education Faculties. This research is a descriptive study in terms of the methods followed and the characteristics of the collected datas.Universe of the research is composed of totally 372 freshmen, sophomore, junior and senior students studying in the Music Department of the Hacettepe State Conservatory, the Music Department of the Erciyes University Fine Arts Faculty and the Music Education Department of the Gazi University Education Faculty. Whole of the universe is taken as a sample.In the research, Beck Hopelessness Scale is used as a tool of collecting datas. collective tool. First part of the scale comprises of 9 questions about personal informations of the students; and the second part includes Beck Hopelesness Scale with 20 articles. Results of the datas collected from the scale are explained through fundemental statistical methods.As a result of the symptoms of the research, no meaningful difference is detected in the hopelessness levels of the students according to their gender, ages, classes, main istruments and the income levels of their parents. However, a meaningful difference is detected in the hopelessness levels of the students according to the schools they are studying in, type of the high schools they graduate from and the education levels of their parents.