İlköğretim 7. sınıf öğrencilerine verilen yazma eğitiminin öğrencilerin hikâye yazma becerisine etkisi
The effects of writing education 7th grade students on their story writing skills
- Tez No: 290641
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hikâye Yazma Becerisi, Yazma Etkinlikleri, 7. Sınıf Öğrencileri, Story Writing Skills, Writing Activities, 7th Graders
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu araştırmada, ön hazırlık çalışmaları temel alınarak hazırlanan etkinlikler yoluyla ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin hikâye yazma becerilerini geliştirmek amaçlanmıştır.Araştırma, Ankara Elmadağ Kurtuluş İlköğretim Okulu ve Keçiören Orhan Gazi İlköğretim Okulu'nda uygulanmıştır. Araştırmaya bu okullarda öğrenim gören 109 yedinci sınıf öğrencisi dâhil edilmiştir. Hikâye yazma seviyelerini belirlemek amacıyla öğrencilerden, alan uzmanlarının görüşleri alınarak hazırlanmış beş konudan biriyle ilgili bir hikâye yazmaları istenmiştir. Yazılan hikâyeler araştırmacı tarafından hazırlanan Hikâye Yazma Değerlendirme Formu'na göre değerlendirilmiş ve SPSS 18.0'de analiz edilmiştir.Ön test son test kontrol gruplu deneysel yöntemin kullanıldığı bu araştırmada, ön test uygulamasının ardından, deney grubunda yer alan öğrencilere on dört hafta boyunca toplam otuz saat süreyle hikâye yazma etkinlikleri uygulanmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilerle ise dersler klasik usulle işlenmiştir. Uygulama çalışmalarının ardından gruplara son test uygulanmış ve öğrencilerden ön testte seçtikleri konuyla ilgili tekrar bir hikâye yazmaları istenmiştir. Öğrencilerin hikâye yazma becerileri Hikâye Yazma Değerlendirme Formu'ndaki maddelerin her biri açısından karşılaştırıldığında, deney grubu öğrencilerinin son test puanlarının üç madde (bağdaşıklık, yazım ve noktalama) haricinde ön test puanlarından anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, deney grubu öğrencilerinin son test puanlarının kontrol grubu öğrencilerinin son test puanlarından üç madde haricinde (paragraf ve satır araları, yazım, noktalama) anlamlı olarak daha yüksek çıktığı görülmüştür. Öğrencilerin hikâye yazma becerileri aldıkları toplam puanlar açısından incelendiğinde, deney grubu öğrencilerinin son test toplam puan ortalamalarının da kontrol grubu öğrencilerinin son test toplam puan ortalamalarından istatistikî olarak anlamlı derecede yüksek çıktığı görülmüştür. Bu sonuçlardan hareketle, verilen yazma eğitiminin öğrencilerin hikâye yazma becerilerini geliştirdiği belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to enhance 7th gradesrs? story writing skills by using activities that were prepared based on the preliminary activities. For that purpose 109 7th graders from Ankara Elmadağ Kurtuluş İlköğretim Okulu and Keçiören Orhan Gazi İlköğretim Okulu were included in the study. An experimental model was used, including comparison between control and experimental conditions in pre-test and post-test assessments.. In order to assess their story writing skills students were asked to choose one of the five topics that were suggested by academicians in Turkish literature and to write a story according to that topic as a pre-test. Then, stories that were written by students were evaluated by the researcher according to the Story Writing Evaluation Form that was prepared by the researcher herself and then analyzed by using SPSS 18.0.. After the pre-test students in the experimental group were given a 30 hours of story writing activities for four weeks. Students in the control group were not given such activities. Finally, in the post-test all students were asked to write a story on the same topic that they have chosen for the pre-test. Results showed that the students in the experimental group scores in the post-test were significantly higher than the scores in the pre-test except for three items (coherence, spelling, punctuation) when comparing students? scores in terms of separate items in the Story Writing Evaluation Form. Also, it was found that students in the experimental group had significantly higher scores in post-test than students in the control group except for three items (row pitch, spelling, punctuation).When scores of students were analyzed in terms of their total scores it was found that post-test scores of experimental group was significantly higher than the post-test scores of the control group.