Kavramsal metinlere dayalı tartışma yönteminin öğrencilerin elektriksel potansiyel enerji ve elektriksel potansiyel konularındaki başarılarına etkisi: Gazi Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi ikinci sınıf öğrencileri örneği
Effects of conceptual text based discussion method on students? achievement towards electrical potential energy and electrical potential concepts: Example of Gazi University, second year Physics Education students
- Tez No: 290675
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Kavramsal Yaklaşım, Kavramsal Metinler, Tartışma Yöntemi, Physics Education, Conceptual Approach, Conceptual Texts, Discussion Based Instruction
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Öğretmenliği Eğ. Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasının amacı, kavramsal metinlere dayalı tartışma yönteminin Gazi Üniversitesi Fizik Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencilerin ?elektriksel potansiyel enerji (EPE)? ve ?elektriksel potansiyel (EP)? konularındaki başarılarına etkisini araştırmaktır. Çalışma, 2010 ? 2011 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde, Gazi Üniversitesi Fizik Öğretmenliği anabilim dalında öğrenim görmekte olan 26 ikinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Çalışma, tek grubun ele alındığı özel durum çalışmasına örnektir.Çalışmada, ölçüm aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ve 10 açık uçlu sorudan oluşan ?Elektriksel Potansiyel Enerji ve Elektriksel Potansiyel Kavramları Başarı Testi (EPEEPKBT)? kullanılmıştır. Çalışma grubunun ?EPE? ve ?EP? konularındaki ön bilgilerinin, EPEEPKBT ile ölçülmesinin ardından bu konuların öğretiminde kullanılmak üzere Paul Hewitt'in öne sürdüğü kavramsal yaklaşıma uygun 5 kavramsal metin geliştirilmiştir. Geliştirilen kavramsal metinler, öğrencilerin ön testte zorlandıkları kavramların öğretimine ve ilgili konulara yönelik alan yazında yer alan kavram yanılgılarının iyileştirilmesine yöneliktir. Kavramsal metinlere dayalı tartışma yönteminin 3 haftalık (6×3=18 ders saati) uygulama süresinin ardından ön test olarak kullanılan EPEEPKBT, son test olarak tekrar uygulanmıştır.Çalışmada, kavramsal metinlere dayalı tartışma yönteminin öğrencilerin ?EPE? ve ?EP? konularındaki başarılarına etkisini araştırmak için ön ve son başarı test sonuçlarının analizi nicel veri analiz yöntemlerinden ?betimsel analiz? yöntemiyle yapılmıştır. Testlerin betimsel analizi yapılırken, öğrencilerin cevapları ?Doğru Bilgi?, ?Kısmen Doğru Bilgi?, ?Yanlış Bilgi? ve ?Anlaşılamayan İfadeler? olmak üzere dört gruba ayrılmış ve her bir grupta yer alan ifadelerin frekans analizlerine bakılmıştır. Araştırmada ayrıca araştırmacı tarafından geliştirilmiş dereceli puanlandırma anahtarı (rubrik) kullanılarak öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrası başarı puanları 100 üzerinden hesaplanmış, ardından öğretimin standart g kazanım puanı () belirlenmiştir. Çalışmada = 0,44 değeri elde edildiğinden kavramsal metinlere dayalı tartışma yönteminin öğrencilerin ?elektriksel potansiyel enerji? ve ?elektriksel potansiyel? konularındaki başarılarına etkisinin orta düzeyde olduğu belirtilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of conceptual text based discussion method on second year (sophomore) Gazi University Physics Education students? achievement toward ?electrical potential energy (EPE)? and ?electric potential (EP)? concepts. The study was conducted, in 2010-2011 spring semester, with 26 second year students enrolled in Gazi University Physics Education program. The study is an example of one-group case study.In the study, ?Electrical Potential Energy and Electric Potential Concepts Achievement Test (EPEEPCAT)? is used as a measurement tool that includes 10 open-ended questions developed by the researcher. After assessing students? pre-knowledge on ?EPE? and ?EP? concepts by EPEEPCAT, 5 conceptual texts were developed in accordance with Paul Hewitt?s conceptual approach to use in teaching these concepts. These conceptual texts were constructed in order to teach concepts that students had difficulties in pretest and to remediate the related misconceptions which are reported in literature. Conceptual text based discussion method was implemented for 3 weeks (6 x 3 = 18 lecture hours). Subsequently, EPEEPCAT was administered again as posttest in the study.In this study, analysis of pre and post tests were done with descriptive analysis method which is one of the quantitative analysis methods in order to investigate effects of conceptual text based discussion based instruction on students? achievement towards ?EPE? and ?EP? concepts. As descriptive analysis of tests was done, students? answers were categorized into four groups as follow: ?Correct Knowledge?, ?Partial Correct Knowledge?, ?Wrong Knowledge?, and ?Incomprehensible Expressions?. Also, frequency analysis of expressions in each category was done. In addition, students? pre and post test scores are given over 100 points by using detailed rubric developed by the researcher and standardized gain scores of instruction was calculated. Since standardized gain scores of instruction is found 0.44 ( = 0.44), it indicates that the effect of conceptual text based discussion based instruction on students? achievement towards ?EPE? and ?EP? is medium level.