Sosyal bilgiler öğretiminde İstanbul'daki bazı tarihi mekanların kullanımı
The utilzation of some historical places in Istanbul in the lesson of social studies
  1. Tez No: 290680
  2. Yazar: MESUT YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilimler, Tarihi Mekân ve Müze eğitimi, social studies, social science, historical place, museum
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu araştırmada, İlköğretim 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde ?Türk Tarihinde Yolculuk? ünitesi içerisinde yer alan ?Osmanlı Devleti Yeni Başkentinde? konusu doğrultusunda İstanbul'un bazı tarihi mekânlarının ve müzelerinin, geleneksel yöntemle işlenişiyle, tarihi yerlerle öğretim yöntemine göre işlenişi arasında, öğrencilerin akademik başarılarını etkileme ve bilgilerin kalıcılığını sağlama bakımından anlamlı bir fark olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır.Ön test ? son test karşılaştırmalı deneysel yöntemin uygulandığı araştırma, 2008?2009 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde İstanbul ili, Bağcılar ilçesinde yürütülmüştür. Bağcılar İlçesindeki Yıldıztepe İlköğretim Okulu 8/L sınıfı tarihi mekân ve müzelerle öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu, 8/H sınıfı ise geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubu olarak yansız seçim yoluyla atanmıştır.Tarihi yerlerle öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu ile ?Türk Tarihinde Yolculuk? ünitesi çerçevesinde ?Osmanlı Devleti Yeni Başkentinde? konusu doğrultusunda öğrencilerin İstanbul il merkezinde gezmek istedikleri tarihi mekân ve müzelere alan gezisi düzenlenmiştir. Kontrol grubunda ise aynı konu sınıf ortamında geleneksel öğretim yöntemiyle işlenmiştir.Uygulamaya başlamadan önce grupların akademik seviyelerini karşılaştırmak için ön test uygulaması yapılmıştır. Ön test sonuçlarına göre her iki grubun birbirleri arasında akademik başarı testi sonuçlarına göre anlamlı bir fark olmadığı, yani grupların birbirine denk olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Daha sonra deney grubunda tarihi yerlerle öğretim yöntemine göre, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemine göre ders işlenmiştir. Konunun bitirilmesinden sonra son testler uygulanmıştır. Uygulamalar sonucunda elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir.Deney grubunun ön test puan ortalaması = 69,90 iken, son test puan ortalaması ise =77,53'tür. Bu sonuca bağlı olarak tarihi mekân ve müzelerle öğretim yönteminin öğrencilerin akademik başarılarını artırdığı görülmüştür. Kontrol grubunun ön test puan ortalaması =68,58; son test puan ortalaması ise =71,45'tir. Bu verilere bakarak, geleneksel yöntemde de öğrencilerin akademik başarılarında artış gözlemlenmiştir.Deney grubu ile kontrol grubunun son test puan ortalamaları karşılaştırıldığında ise; deney grubunun son test puan ortalaması =77,53; kontrol grubunun son test ortalaması ise =71,45'tir. Tarihi mekân ve müzelerle öğretim yönteminin geleneksel yönteme göre öğrencilerin akademik başarılarını artırmada daha etkili olduğu görülmektedir.Genel olarak araştırma sonucunda, öğrencilerin akademik başarılarını ve öğrenilenlerin kalıcılığını sağlama açısından, daha çok duyu organına hitap eden, öğrenci merkezli öğretimi temel alan tarihi mekân ve müzelerle öğretim yönteminin, geleneksel öğretim yöntemine oranla daha başarılı olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this research, in line with the subject ?The Ottoman Empire is in its New Capital? which takes place in the unit ?Journey to the Turkish History? in seventh classes of social studies, it is tried to be detected that if there is a difference between traditional methods and the method of teaching via historical places in terms of students academic success and the permanence of their knowledge, while studying Istanbul?s some historical places.The research in which the comparative experimental pre-test-- post-test is applied was processed in 2008-2009 academic year in Bağcılar, Istanbul. The class 8/L in Yıldıztepe primary school in Bağcılar is randomly appointed as the experiment group to which the teaching via historical places is applied and the class 8/h is appointed randomly as the control group in which the traditional methods are applied.With the experiment group, in line with the subject ?the ottoman empire is in its new capital? which takes place in the unit ?journey in the Turkish history? ?tours are arranged in historical places and museums of Istanbul according to students wishes. With the control group the same subject is studied in class with the traditional methods.Before the application, pre-test is carried out to compare groups? academic level. According to the pre-test results, it is concluded that there is no significant difference between the two groups. In other words, it is concluded that the two groups are equivalent to each other. Later, with the experiment group, the lessons are studied with teaching via historical places and with control group with traditional methods. Post-test are carried out after the end of the lessons. The data acquired after the application are analyzed with the SPSS.While the pre-test point average of the experiment group is = 69, 90, the post-test point average of the group is =77, 53. According to this result it is observed that teaching via historical places and museums increases students? academic success. The pre-test point average of the control group is =68, 58, the post-test average point of the group is =71, 45. According to the data, an increase is also observed in students? success while teaching with traditional methods.When the post-test averages of the experiment and control group are compared, the post-test average of the experiment group is =77, 53, and the post-test average of the control group is =71, 45. It is observed that the method of teaching via historical places and museums is more effective on students? success than the traditional methods.In general, the outcome of the research shows that teaching via historical places and museums which appeals to students? more senses and involves student-centered teaching is more successful than the traditional method in terms of students? knowledge durability and academic success.