Otel işletmelerinde çalışanların paraya olan tutumlarının mesleki etik değerler açısından incelenmesi
The explanation that attitude to money of employees in hotel businesses in terms of professionals ethics value
  1. Tez No: 290747
  2. Yazar: EMİN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURBAN ÜNLÜÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Mesleki Etik, Otel İşletmeleri, Turizm Etiği, Paraya Olan Tutum, Ethics, Professional Ethics, Hotel Businesses, Tourism Ethics, Attitude To Money
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı; mesleki etik kavramını turizm sektöründe inceleyerek bu kavramın sektördeki yansımalarının görülmesi ve mesleki etik kavramı üzerinde para olgusunun etkili olup olmadığının araştırılmasıdır.Araştırmada uygulanan yöntem betimsel araştırma yöntemidir. Betimsel araştırmada amaç, eldeki problemi, bu problemle ilgili durumları, değişkenleri ve değişkenler arasındaki ilişkileri tanımlayarak bir konudaki mevcut durumu araştırmak ve ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini 19 adet 5 yıldızlı otel işletmesinde çalışan 445 adet işgören oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket formu 3 bölümden oluşmaktadır, birinci bölüm demografik değişkenlerdir, ikinci bölüm paraya olan tutum ölçeği, üçüncü bölüm ise mesleki etik değerler ölçeğidir.Araştırma sonucu elde edilen veriler istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Bu analizler frekans dağılımı, güvenilirlik analizi, faktör analizi, korelasyon analizi, t-testi ve ANOVA testleridir. Korelasyon analizi sonucunda otel işletmelerinde çalışanların paraya olan tutumları ile mesleki etik değerleri arasında negatif yönlü yüksek bir ilişki olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca t-testi ve ANOVA testleri sonucunda işgörenlerin, yaş, eğitim türü, eğitim seviyesi, gelir gibi değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study, examine the concept of professional ethics and seeing the reflection in the tourism sector. Another purpose of this study, researching the whether monetary phenomenon is effective over the professional ethics value or not.Descriptive research method used in the study. The aims in descriptive research is researching and presenting current status of a subject by defining the problem at hand, about the status of this problem, variables and relation between variables. 445 hotel employees in 19 five star hotel in Antalya were the sample of research. Questionnaire technique was used as a data collection technique. The questionnaire consisted of 3 parts, the first section was demographic variables. The second section was money attitude scale. The third section was professional ethics values scale.Some statical analysis made to data in the result of research. These analyses were frequecy analysis, reliability analysis, factor analysis, corelation analysis, t-tests and ANOVA tests. As a result of corelation analysis that, a high corelation were found to be a negative between attitude to money with professional ethics values of employees in the hotel businesses. In addition, as a result of the t-tests and ANOVA tests significant differences were found between age, type of education, level of education and income of employees in tourism businesses.