Tükenmişlik sendromunda cam tavan olgusunun rolü
The rol of the glass ceiling phenomenon in burnout syndrome
  1. Tez No: 292997
  2. Yazar: EBRU GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. GÖNÜL BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan, Tükenmişlik, Kariyer Engelleri, Stres, Glass Ceiling, Burnout, Career Barriers, Stress
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Kadının çalışma hayatına girmesi; ona kimlik kazandırarak sosyal hayatta bir yer edinmesini sağlaması bakımından önemli bir konudur. Ancak yapılan araştırmalar kadınların yoğun bir şekilde çalışma hayatına girmelerine karşın üst düzey yönetim kadrolarında yeterince yer alamadıklarını, kadınların aşamadıkları cam bir tavanın altında çalıştıkları belirtilmektedir.Kadının, örgüt içinde belirli bir yerde cam tavanla karşılaşması ve bu nedenle kariyerinde ilerleme sağlayamamasının onda ne gibi sonuçlar yaratacağı önemli bir konudur. Bu sonuçlardan birinin de tükenmişlik olacağı düşünülmektedir. Çünkü kendisini işiyle var eden insanların yaşayacakları hayal kırıklıklarının tükenmişliğe yol açacağı bilinmektedir.Bu tez çalışmasında çalışma hayatında birçok engelle mücadele eden kadınların karşılaştığı cam tavan ve bunun sonucunda ortaya çıkabilecek tükenmişlik kavramları arasındaki ilişki, konuyla ilgili literatür incelenerek ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Women's entry into working life is an important issue in terms of giving her identity to providing get a place in social life. However, the studies about women and working life indicate that a large number of women get into working life, women working under a glass ceiling because of can not get enough room in senior management positions for women.When women encounter the glass ceiling, they don?t provide career progression. This is consequences with negative outcomes and one them may be burnout. The people whose job is very important for him, have expectation about his career. And unrealized expectations lead to disappointment, frustration and burnout.The purpose of this study, the glass ceiling is a barrier to promotion top management levels may impact on burnout syndrome and thus to bring a conceptual point of view.