Ufuk Üniversitesi Dr.Rıdvan Ege Hastanesi Polikliniklerine başvuran hastalarda serum Vitamin B12 ve Folik Asit,Homosistein değerleri ile Nöropsikiyatrik şikayetlerin ilişkisi
The relationship between serum vitamin B12 and Folic Asid,Homocysteine levels with neuropsychiatric complaints at patients admitted to clinic of Ufuk Üniversity Dr.Rıdvan Ege Hospital
  1. Tez No: 293556
  2. Yazar: AYŞE ARZU EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin B12, Folik Asit, Homosistein, Yaş, Beslenme, Nöropsikiyatrik Semptomlar, Vitamin B12, Folic Asid, Homocysteine, Age, Nutrition, Neuropsychiatric Symptoms
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ankara'da yaşayan 18-75 yaş grubu 201 sağlıklı bireyde, serum vitamin B12 değerleri ile halsizlik, unutkanlık, bellek yakınması ve konsantrasyon güçlüğü gibi nöropsikiyatrik şikayetler arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca yaş, öğrenim durumu, beslenme durumu ile serum vitamin B12 düzeylerinin ilişkisi de araştırılmıştır.Çalışmaya katılan bireylerin serum Vitamin B12 düzeyleri ile halsizlik, unutkanlık, bellek yakınması ve konsantrasyon güçlüğü arasında anlamlı düzeyde bir ilişki belirlenmiştir. Bu yakınmalara sahip bireylerin serum vitamin B12 düzeylerinin 150-250 pg/mL aralığında yoğunlaştığı saptanmıştır. Vitamin B12 eksikliğinin başlangıç evresi olduğunu düşündüren ve uyguladığımız soru formu ile saptanan nöropsikiyatrik yakınmalarla uyumlu eşik değer 250 pg/mL olarak belirlenmiştir. Bu yakınmalara sahip bireylerin Vitamin B12 tedavisi aldıktan sonra tekrar görüşmeye geldiklerinde; büyük oranda şikayetlerinin düzeldiği gözlemlenmiş, tedavi öncesi ve tedavi sonrası yakınmaları karşılaştırıldığında anlamlı düzeyde bir fark saptanmıştır.Çalışmaya katılan bireylerin serum Vitamin B12 düzeyleri ile yaşları ve cinsiyetleri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır.Serum Vitamin B12 düzeyi ile haftalık et tüketim sıklığı arasında anlamlı pozitif ilişkili bulunurken; öğrenim düzeyi ile serum Vitamin B12 düzeyi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
It has been investigated the relationship between serum vitamin B12 levels and neuropsychiatric complaints as fatigue, forgetfulness, weakness of memory, difficulty in concentration at 201 healthy,18-75 years old people who lives in Ankara. The relationship between serum vitamin B12 levels and age, educational status, nutritional status have also been evaluated.It has been found a significant relationship between serum vitamin B12 levels and neuropsychiatric complaints as fatigue, forgetfulness, weakness of memory, difficulty in concentration. İndividuals with these symptoms were gathered in the range of 150-250 pg/ mL vitamin B12 levels. A cut-off has been identified as 250 pg/ mL; suggesting that the initial phase of vitamin B12 deficiency and compatible with neuropsychiatric symptoms which identified by question form. It has been observed a large proportion of complaints resolved after the treatment of cobalamin in individuals with these symptoms. A significant difference has been found by comparison of complaints before and after treatment.It has not been found a significant relationship, between serum vitamin B12 levels with age and gender.A possitive correlation has been found, between serum vitamin B12 levels and the frequency of weekly consumption of meat. It has not been found a significant relationship, between serum vitamin B12 levels and educational status.