Direct prolysis of polymers using mass spectrometry
Polimerlerin kitle spektrometresi kullanılarak direkt prolizi
  1. Tez No: 29417
  2. Yazar: MOHAMMAD FARES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE HOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Direkt Pirolizi, Indirekt Pirolizi, Orantısız sonlanma, Kopolimerler, Direct Pyrolysis, Indirect Pyrolysis disproportonation, copolymers
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz POLİMERLERİN KÜTLE SPEKTROMETRESİ KULLANILARAK DİREKT PİROLİZİ FARES, Mohammad Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Jale Hacaloglu Yardimci Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Şefik Süzer Haziran, 1993, 106 sayfa Geliştirilen direkt ve indirekt piroliz- kütle spektrometre teknikleri üç ayrı polimer grubunun ısisal bozunum ürünlerinin ve mekanizmalarının karakterize edil mesinde kullanildı a. Polisitiren ve metil türevleri. Bu polimerin, başlıca direkt piroliz ürünlerinin, rast gele bag kırılmalarını takip eden depolimerizasyon ve orantisiz sonlanma tepkimeleriyle oluşan monomer ve dimer olduğu belirlendi. Çalışılan polisitirenlerin isısal kararlıligınm polistiren > poli (p-meti 1st iren) > poli (a-metilstiren) sıralamasında azaldığı saptandı. Başlıca indirekt piroliz ürününün, incelenen bütün polimerlerden ilgili monomer olduğu gözlendi.b. Stiren butadien stiren ve stiren izopren stiren kopolimerleri : SBS ve SIS in isısal bozunumunda, iyon sıcaklık profillerinde sırasıyla 213 ve 231°C ve 213 ve 227°C de iki maksimum saptanması değişik monomer bloklarının değişik isısal kararlılığına işaret etmek tedir. Indirekt piroliz tekniğiyle her iki kopolimerden de stiren oluşumunun, SBS den butadien dimeri, 4-vinil- hekz inden H-kaybıyla, SIS den ise izopiren bloğunun halkalaşma ve H-eliminasyon tepkimeleriyle olduğu, belir lendi. c. Polietilenoksit: Direkt piroliz tekniğiyle başlıca parçalanma ürünlerinin C-0 ve C-C bağ kopmalarından oluşan karakteristik parçaciklar olduğu saptandı. Indirekt piroliz tekniği C H OC H, CH CHO, 2 5 2 5 3 CO, CO ve C H gibi küçük kararlı moleküllerin oluşumunu gösterdi. Direkt piroliz methodunun isısal analizlerdeki uygulamalarinin yaninda, polimerlerin yapisal analiz lerinde de kullanilabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIRECT PYROLYSIS OF POLYMERS USING MASS SPECTROMETRY FARES, Mohammad M.S in Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Jale Hacaloğlu Cosupervisor : Prof.Dr. Şefik Süzer June, 1993, 106 pages The modified techniques of direct and indirect pyrolysis mass spectrometry are used to characterize the thermal degradation products and mechanism of three separate polymer groups: a. Polystyrene and its methyl substituted derivatives; The main degradation products are investigated to be due to random bond scission followed by depolymerization and disproportionation reactions yielding mainly monomer and some dimer during direct pyrolysis of these polymers. The thermal stability of the styrenes studied are determined to decrease in the order of polystyrene > poly (p-methylstyr ene) > poly (a-methylstyrene). Main degradation product from all these 111polymers is the corresponding monomer. b. Styrene butadiene styrene and styrene isoprene styrene copolymers: Thermal degradations of SBS and SIS showed two maxima in the ion temperature profiles at 213 and 231° C and at 213 and 227°C respectively, indicating that thermal stability of different blocks was different. With the use of indirect pyro lysis technique, styrene was mainly produced from both copolymers, from SBS it was probably formed from butadiene dimer, 4-vinyl hexene by H- losses, from SIS, styrene was formed from isoprene block by cyclization and H- elimination reactions. c. Polyethylene oxide: Using direct pyrolysis technique the main degradation products were determined to be due to C-0 and C-C scissions yielding fragments that were characteristic of the polymer. Indirect pyrolysis technique indicated formation of small stable molecules such as C H OC H, CH CHO, CO, CO, and C H. 2525' 3 ' 2 24 It is determined that besides thermal analysis applications, direct pyrolysis can also be used in structural characterization of polymers.