Eğiridr Gölü kerevit (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823 ) popülasyonun beslenme özellikleri
Feeding habits of crayfish (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823) population at the Lake Eğirdir
  1. Tez No: 295074
  2. Yazar: ŞAYESTE UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kerevit, Beslenme, Mide içeriği, Eğirdir Gölü, Astacus leptodactylus, Crayfish, Feeding habits, Stomach contents, Egirdir Lake, Astacus leptodactylus
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Mart 2010-Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılan bu araştırmada, Eğirdir Gölü'nde yaşayan Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823 popülasyonunun beslenme ve bazı büyüme özelliklerinin (boy ve ağırlık dağılımı, boy-ağırlık ilişkisi) belirlenmesi amaçlanmıştır. İncelenen kerevitlerin sindirim kanalı içeriğinde çoğunlukla Spermatophyta (çiçekli su bitkileri)'dan Ceratophyllum demersum ve Elodea canadensis kalıntıları, hayvansal organizmalardan Gastropoda üyesi Greacoanatolica lacustristurca kabuğu ve balıklardan Aphanius anatoliae'a ait pul ve kemikler bulunmuştur. Ayrıca planktonik organizmalardan Bacillariophyceae üyeleri Epithemia sp. , Cocconeis sp. , Amphora sp. , Synedra sp. , Diatoma sp. , Pinnularia sp. , Cymbella sp. , Navicula sp. , Fragilaria sp. , Gyrosigma sp. ve parazitlerden Nematoda'ya ait Capillaria sp.'ye rastlanmıştır.Yakalanan örnek popülasyonun %57,73'ü erkek, %42,27'si dişi bireylerden oluşmuş ve dişi/erkek oranı 0,73/1,00 olarak bulunmuştur. Yakalanan bireylerin tam boyları 6,3-16,5 cm ve ağırlıkları 7,1-176,7 g arasında değişim göstermiştir. Populasyonun regresyon analizi sonucuna göre (W=0,0173 L3,1915, r=0,9121) izometrik bir büyüme gösterdiği hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study tooks place from March 2010 to May 2011 for the crayfish (Astacus leptodactylus, Eschscholtz 1823) populations found at the lake Egirdir. It has been aimed in this study to observe the feeding habits of the fish and to determine some developmental features (the length-weight relationship and its distribution). It has been observed that the remaining of Spermatophyte plants which are Ceratophyllum demersum and Elodea canadensis species are found within the digestive tract of the crayfish. Additionally we have also found one of the members of Gastropods, which is Greacoanatolica lacustristurca and bones and scales belonging to a fish species which is Aphanius anatoliae. The other observed species are the planctonic Bacillariophyceae members: Epithemia sp. , Cocconeis sp. , Amphora sp. , Synedra sp. , Diatoma sp. , Pinnularia sp. , Cymbella sp. , Navicula sp. , Fragilaria sp. , Gyrosigma sp. , and the members of nematodes, Capillaria sp. within the digestive track of the fish.The population that has been caught consists of 57,73% males and 42,27% females. The ratio of female/male consistence is calculated as 0,73/1,00. The measured head to tail length of the individuals range from 6,3-16,5 cm and the weight of the individuals range from 7,1-176,7 grams. According to the population regression analysis results (W=0,0173 L3,1915 r=0,9121) we calculate that the population indicates an isometric growth.