Eğirdir Gölü'nde monofilament ve multifilament sade uzatma ağlarının av verimliliklerinin karşılaştırılması
Comparative of catching efficiency of monofilament and multifilament gill nets in Eğirdir Lake
- Tez No: 295178
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Eğirdir Gölü, multifilament sade uzatma ağı, monofilament sade uzatma ağı, av verimliliği, gümüşi havuzbalığı, Carassius gibelio (Bloch, 1782), Eğirdir Lake, multifilament gill net, monofilament gill net, catching efficiency, Prussian carp, Carassius gibelio, (Bloch, 1782)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Av yasakları tebliğine göre 2011 yılı av döneminden itibaren yasaklanacak olan monofilament ile multifilament sade uzatma ağlarının av verimlilikleri karşılaştırılarak bölge balıkçılığına etkisi araştırılmıştır. Bu çalışma, Eğirdir Gölü'nde Kasım 2009- Kasım 2010 tarihleri arasında 5 aylık periyodu kapsayan aynı özelliklere sahip monofilament ve multifilament 80, 90, 100, 110 ve 120 mm göz açıklığındaki sade uzatma ağlarının av verimlilikleri karşılaştırılmıştır. Yapılan avcılık çalışmalarında 269 adet gümüşi havuzbalığı, Carassius gibelio (Bloch, 1782), 19 adet sazan, Cyprinus carpio, Linnaeus, 1758 ve 3 adet eğrez (Vimba vimba (Linnaeus, 1758)) yakalanmıştır.Tamamen yasaklanan sudak ve sazan avcılığı düşünülmemiş, hedef tür olarak gümüşi havuzbalığı seçilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, av verim miktarları açısından monofilament sade uzatma ağları, multifilament sade uzatma ağlara nazaran daha verimli olduğu saptanmıştır. En yüksek av miktarının 90 mm monofilament ağda 15925 g (%23,66), en düşük 80 mm multifilament ağda 997 g (%4,12) olarak tespit edilmiştir.Çalışma sonucunda monofilamet av verimliliklerinin yüksek bulunmasının yanında bu ağların avcılık yapılan bölgeye daha az zarar verdiği ve balıkçılar tarafından daha kolay kullanıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The use of monofilament gill nets will be prohibited from 2011 fishing periyod. Fishing efficiency of monofilament gill nets with multifilament gill nets were investigated effect on region fishing. In this study, catch efficiencies of the same features monofilament and multifilament 80, 90, 100, 110 and 120 mm mesh size gill nets were compared within five mounth periods including from November 2009 to November 2010 in Egirdir Lake. In this fishing, 269 prussian carp Carassius gibelio (Bloch, 1782), 19 carp Cyprinus carpio, Linnaeus, 1758, and 3 vimba (Vimba vimba (Linnaeus, 1758)) were caught.For pike-perch and carp fishing is completely banned, the target species were selected as prussian carp. As a result of this study, according to the fishing, productivity were found more plentiful in monofilament gill nets than multifilament gill nets. The highest fishing productivity of 90 mm monofilament gill net, 15925 g (23.66%) and the lowest 80 mm multifilament gill net, 997 g (4.12%) were found.In this study, fishing production of monofilament gill nets were found high. At the same time, observed were the less damage of aquatic plants in the area of fishing, hence, used more easily by the fishermen.