Etlik piliç yemlerine farklı oranlarda ilave edilen konjuge linoleik asitin (KLA) piliç etindeki KLA miktarına ve et kalitesi üzerine etkisi
Conjugated linoleic acid in the diets of broiler chickens in different proportions of added amount of the KLA and the effect on quality of meat
- Tez No: 295526
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KAYAARDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: konjuge linoleik asit (KLA), etlik piliç, yem rasyonu, et kalitesi, kanatlı eti, conjugated linoleic acid (CLA), broiler, feed ration, meat quality, poultry meat
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmada, rasyonlarına farklı oranlarda konjuge linoleik asit (KLA) ilave edilen Ross 308 etlik piliçler ile çalışılmıştır. Çalışmada rasyona KLA ilavesinin et kalitesi üzerine olan etkisinin yanında KLA miktarındaki artışın da araştırılması amaçlanmıştır. İlk günden itibaren denemelere alınan 80 adet civciv 20'li gruplar halinde 4 ayrı bölmede beslenmiştir. Kontrol grubuna standart broiler yemi verilmiş ve KLA katkısı yapılmamıştır. 1, 2 ve 3. grup ise sırasıyla %2,5, %5 ve %7,5 KLA ilaveli yem ile beslenmiştir. Çalışma 2 tekrar şeklinde yürütülmüş ve toplam 160 civciv kullanılmıştır. 42. gün sonunda kesime alınan her iki grup için piliç etlerinde nem, pH, toplam ağırlık, renk (L*,a*,b*), tekstür profil analizi (TPA), yağ, yağ asiti kompozisyonu, kolesterol, pişirme kaybı ve konjuge linoleik asit değerlerindeki değişimler incelenmiştir.Elde edilen bulgulara göre rasyondaki KLA oranının artmasıyla piliç etindeki yağ ve kolesterol miktarının düştüğü, KLA miktarının ise arttığı ortaya çıkmıştır. Örneklerde yapılan renk, nem ve pH analizlerinde istatistiksel anlamda herhangi bir farklılık görülmemiş olup yapılan tekstür profil analizinden (TPA) elde edilen sertlik (N) değerlerinde belirgin bir değişim meydana gelmiştir.Pişirme kaybı analizlerinden elde edilen bulgular ise rasyona KLA ilavesinin pişirme kaybını azalttığını göstermiştir. Örneklerin, yağ asidi kompozisyonu sonuçlarında ise kontrol grubu ile 1, 2 ve 3. gruplar arasında önemli farklar olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the diets of Ross 308 broiler chicks were supplemented with different proportions of conjugated linoleic acid (CLA) . In this study the effect of the ration of CLA supplementation on meat quality in addition to the increase in the amount of CLA was investigated. From the first day trials of the 20s in groups of 80 chicks were fed in 4 different pane. The KLA has not been the contribution of the control group were given a standard broiler feed. . A total of 160 chicks were used in Study 2 was conducted in the form again.42. cutting end of the day for both groups from moisture, pH, total weight, color (L *, a *, b *) texture profile analysis (TPA), fat, fatty acid composition, cholesterol, cooking loss, and conjugated linoleic acid are measured.Findings of the investigations the ration increased as the rate differs in the KLA emerged. As expected, showed significant reductions in fat and cholesterol levels. Samples of the color, moisture and pH analysis, any statistically significant difference was seen from the analysis of the TPA hardness (N), a marked change in values has occurred. Samples of the cooking loss, cooking loss, analysis of findings from the ration reduced the contribution of the KLA. Samples, fatty acid composition was similar to the control group 1, 2 and 3 Differences between groups were not significant.