Fotovoltaik paneller yardımı ile güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretiminin maliyet analizi ve gelecekteki projeksiyonu
  1. Tez No: 295757
  2. Yazar: ŞEVKİ ÇAĞLAR ÇOLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş, Enerji, Fotovoltaik, Güneş Enerjisi Santrali, Fizibilite, Maliyet, PVSYST, Sun, Energy, Photovoltaic, Solar Power Plant, Feasibility, Cost, PVSYST
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan güneşten doğrudan elektrik eldesinin çeşitli bölgeler için maliyet hesabı yapılarak fotovoltaik sistemlerin günümüz koşullarında ve gelecekteki durumu ele alınmıştır. Öncelikle dünyamızdaki ve Türkiye' deki enerji durumu incelenmiş, yenilenebilir enerji kaynakları genel olarak anlatılmış ve dünyadaki toplam elektrik üretimi içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı araştırılmıştır. Kurulması düşünülen bir güneş enerjisi santralinin fizibilite çalışmasında nelere dikkat edilmesi gerektiği detayları ile irdelenmiş, fotovoltaik sistemlerden elektrik eldesinin Türkiye'deki hukuki altyapısı ve koşulları araştırılmıştır. Fotovoltaik panellerin yapısı, türleri ve çalışma prensipleri incelenmiş, örnek bir fotovoltaik panelden belirli bir bölgede elde edilebilecek elektrik enerjisinin hesabı yapılmıştır. Ardından belirlenen beş bölge için 10 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santralinden elde edilecek elektrik enerjisinin miktarı, birim maliyeti ve santralin yatırım maliyetleri PVSYST programı aracılığı ile hesaplanmış, elde edilen sonuçlar detaylarıyla irdelenmiştir.Elde edilen sonuçlarda, bugünün koşullarında Türkiye' de fotovoltaik sisteme dayalı güneş enerjisi santrali kurulmasının yatırımcıyı ciddi zarara uğratacağı görülmüştür. Buna karşın Almanya ve İspanya örneklerinde, ilgili devletlerin sağladığı alım garantileri ve destekleme fiyatları ile yatırımcıların uzun vadede kar ettikleri görülmüştür.Günümüzde fotovoltaik panellerin üretim maliyeti yüksek olsa da, yakın gelecekte düşeceği ve kabul edilebilir seviyelere geleceği öngörüsü ile, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığın ve fosil yakıtlardan elektrik enerjisi üretiminin zararlı çevresel etkilerin en aza indirilebilmesi için, güneş enerjisi bakımından son derece zengin olan Türkiye' de de fotovoltaik sistemlerin devlet tarafından üst seviyede desteklenmesi ve teşvik edilmesi durumunda fosil yakıtlara alternatif olabileceği ve enerjideki dışa bağımlılığı azaltabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the present and future status of the Photovoltaic Systems are discussed for different regions by calculating the costs of electricity generated directly from the sun which is a renewable and sustainable energy resource. First of all, the energy status in the World and Turkey is analysed, renewable energy resources are mentioned in general and ratio of the renewable energy resources in total electricity generation is researched. The important points to be noticed in case of a feasibility study for a probable solar power plant installation and the legal infrastructure in Turkey for electricity generation through Photovoltaic Systems are examined in detail. The structure, types and the working principle of the Photovoltaic Panels are researched and electric energy generation of a sample PV panel used in a specific area is calculated. After the quantity of electricity energy generated from solar power plants which have 10 MW of nominal power in five specified regions , unit cost and the investment cost of the power plants are calculated by using PVSYST computer programme, the derived results are analysed in detail.Depending on the derived results, it is obviously seen that a PV system based solar power plant installation in Turkey can cause serious financial damages for the investor in present conditions. On the other hand, the examples of Germany and Spain point that due to the guarantee of purchase and support prices provided by the governments, the investors can make profit in the long term.In conclusion, despite the high cost of the PV panels prodcution in present -predicting the cost will decrease and reach to an admissible level in near future - it is stated that in case of a sufficient support and incentive by the government in Turkey which is highly a solar energy rich country, PV systems can also be an alternative to the fossil fuels to reduce the foreign dependence in energy and the environmental damages depending on the electricity energy generation.