Yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin organ/doku bağışı ve nakline yönelik bilgi, tutum ve yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Knowledge, attitudes and approaches of intensive care nurses in organ and tissue transplantation and donation
  1. Tez No: 297303
  2. Yazar: YELİZ ŞAPULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK AŞICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Organ and Tissue Donation, Nurse, Intensive Care
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin organ/doku bağışı ve nakline yönelik bilgi, tutum ve yaklaşımlarının değerlendirilmesiAraştırma, yoğun bakım hemşirelerinin organ/doku bağışı ve nakline yönelik bilgi, tutum ve yaklaşımlarını belirleyerek ülkemizde organ ve doku bağışı ile ilgili bilimsel çalışmalara katkı sağlamak amacıyla yapıldı. Çalışma 25.11.2010 ile 01.02.2011 tarihleri arasında İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas, Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde çalışan 150 yoğun bakım hemşiresiyle yapıldı. Araştırmada veriler, yoğun bakım hemşirelerine yönelik hazırlanan anket formu uygulanarak toplandı. Araştırmadan elde edilen bulguların değerlendirilmesinde SPSS for Windows 18,0 programı kullanıldı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde; ortalama, standart sapma, yüzdelik ve ki-kare testleri kullanıldı.
Özet (Çeviri)
Knowledge, attitudes and approaches of intensive care nurses in organ and tissue transplantation and donationThe research was conducted in order to specify the information, attitudes and approaches of intensive care nurses in organ and tissue donation and transplantation so as to contribute to scientific studies related to organ and tissue donation in our country. The research was done with 150 intensive care nurses, who worked in the intensive care units of İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas, Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi and Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma hospitals, within the period of November 25th, 2010 and February 1st, 2011. In the research, data were collected by applying the survey form prepared for intensive care nurses. SPSS for Windows (version 18.0) software was used to evaluate the results obtained from the research. On statistical evaluation of data, mean, standard deviation, percentage and chi-square test were used. The results were evaluated in 95% confidence interval and significance was evaluated in the level of . According to the results obtained from the data, while 73.3% of intensive care nurses (of 150 nurses 129) supported organ and tissue donation and transplantation, 88.7% of them (of 150 nurses 133) had not donated organ and tissue. It was determined that 36.7% of intensive care nurses (of 150 nurses 55) did not donate organ and tissue because of not having never thought donating organ and tissue, 24.7% of them (of 150 nurses 37) did not donate because of having distrust, and 16.7% (of 150 nurses 25) did not donate because of having fear.