Terör örgütlerinin taraftar kazanmalarında propagandanın rolü: Türk El Kaide'si
The role of propaganda in gaining follower for terror organism: Turkish Al Qaeda
- Tez No: 298309
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Relations, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Terör, El Kaide, Cihad, Propaganda, Taraftar temini, Terror, Al Qaeda, Jihad, Propaganda, Providing follower
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ülkemizde faaliyet gösteren El Kaide terör örgütü yanlısı/bağlantılı terörist oluşumların, taraftar temin etme sürecinde uyguladıkları propaganda faaliyetlerinin rolünün ortaya konması ve taraftar temininde kullandıkları propaganda araçlarının tespit edilmesi tezin öncelikli amacını oluşturmaktadır.Tez içerisinde terör ve propaganda kavramlarına dair teorik açıklamalara değinilmiştir. Terör örgütlerinin taraftar temini süreci ve sosyal psikolojideki grup oluşumu ve gruba katılma süreçleri hakkında yapılmış ampirik çalışmalardan da yararlanarak geliştirilen tezler incelenmiş, El Kaide terör örgütü yanlısı/bağlantılı olarak ülkemizde faaliyet gösteren yapılanmaların taraftar temin süreçleri izah edilmiş ve propagandanın bu süreçteki önem arz eden rolü vurgulanmıştır.Terör ve propaganda konularının bu çalışmaya ışık tutacak yönleriyle ve evveliyatı ile birlikte ortaya konması adına literatür taraması yapılarak veriler topplanmıştır. Lasswell'in; ?kim, ne dedi, hangi kanalla, kime, hangi etki ile? şeklinde formülleştirdiği iletişim modeli propaganda açısından ele alınarak kuramsal çerçeve belirlenmiştir.Propaganda araçlarının dinsel terminoloji (fakat İslam tarihinde tartışma konusu olmuş konu ve kavramlar) ve motiflerden oluştuğu, kullanılan kavramlar içerisinde ?cihad?ın öne çıktığı, bu kavramın adeta diğer propagandif kavram ve motifleri de kuşatarak kullanılan retoriğin belirleyicisi olduğu incelenen internet sitelerinde ve kitaplarda görülmüştür.
Özet (Çeviri)
To figure out the role of performed propaganda activity in providing follower process of the active terrorist generations proponent/related to Al Qaeda terror organization in our country and to locate the propaganda instruments used in follower providing, is constitute the primary objective of this thesis.Theoretic explanations about terror and propaganda concepts have been mentioned inside the thesis. The theses that are reformed from experimental studies, which are performed about terror organizations follower providing process and group generation and joining the group process in social psychology, have been examined. Follower providing process of the constitutions that are performing activities in our country proponent/related to Al Qaeda terror organization, has been explained and important role of propaganda in this process has been emphasized.Literature scanning is done to put forward the aspects to shed light on our study and figure out the background of terror and propaganda subjects. Theoretical frame has been determined by handling the communication model that Lasswell has been formulized as ?Who, what said, in which channel, to whom, with how much effect? in terms of propaganda.It has been seen in the examined books and websites that the propaganda instruments has been consists of religious terminologies (the subjects and concepts that have been subject of the discussions in Islam history) and motifs, in this concepts ?jihad? comes front, and this concept becomes determiner of the used rhetoric by closely covering other concepts and motifs.