Özengen keman eğitimi alan öğrencilerin temel hedeflere erişme düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Bir müzik kursu örneği)
An analysis of amateur violin students? levels of reaching basic educational goals in terms of varius variables
- Tez No: 298507
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, özengen müzik eğitimi, özengen keman eğitimi, yaş grupları, cinsiyet, süreç, Music education, amateur music education, amateur violin education, ages, gender, process
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Müzik eğitiminde özengen keman eğitiminin önemli bir yeri vardır ve değişik yönleriyle araştırılmayı gerektirmektedir.Bu araştırma, çeşitli değişkenlerin, özengen keman eğitiminde öğrencilerin temel hedeflere erişme düzeylerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu bakımdan araştırma hem betimsel, hem deneysel özellikler taşımaktadır.Araştırma, başkent Ankara'da özel bir müzik kursunda ilk kez özengen keman eğitimi gören 24 kişilik bir örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin temel hedeflere erişme düzeyleri yaş, cinsiyet ve süreç değişkenleri bakımlarından incelenmiştir. Araştırmanın gerektirdiği öğretim süreci ve verilerin toplanması için uzman görüşleri alınarak iki dönemlik bir öğretim programı ile dönem sonlarında uygulanmak üzere bilişsel ve devinişsel testler hazırlanmıştır. Öğretim programı uygulanmış ve dönem sonlarında testlerle toplanan veriler, SPSS istatistik programıyla çözümlenerek bulgular elde edilmiştir.Araştırmada elde edilen bulgulara göre, özengen keman eğitiminde yaş ve cinsiyet değişkenleri temel hedeflere erişmede anlamlı farklar yaratmamaktadır. Süreç değişkeni ise anlamlı bir fark doğurmaktadır. Bu bulgulardan, özengen keman eğitiminde başlama yaşının ilk sekiz aylık öğretim sürecinde anlamlı farklar yaratmadığı ve cinsiyetin etkisinin olmadığı, süreç değişkeninin ise etkili olduğu anlaşılmaktadır.Sonuç olarak özengen keman eğitiminin temel hedeflerine erişmede yaş ve cinsiyet önemli bir etken değildir, süreç ise önemli bir etkendir. Özengen keman eğitiminde bu değişkenlerin bu sonuçlarla değerlendirilip rehberlik edilmesi gerektiği söylenebilir. Bu tür araştırmaların, başka örneklem grupları ve başka çalgılar üzerinde de yapılmasının yararlı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study to determine the effects of various variables on the extent of the amateur violin students? reaching basic educational goals. The study bears both descriptive and experimental features. It has been determined through the review of related literature that amateur education is an important area in music education. The study was conducted with students receiving amateur violin education at a private music course in Ankara to describe amateur violin education. In the study, the extent of the students? reaching the basic educational goals was analyzed in terms of age, gender and process variables. The specialists were asked for their opinions about the teaching, which was a part of the study, and the data collection processes; and a two-semester teaching program and cognitive and psychomotor tests to be administired at the semester endings were prepared. The data collected through the tests was analyzed through SPSS program.The results show that age and gender variables make no statistically significant difference. Yet, process variable makes statistically significant difference. According to the results, it can be asserted that beginning age of violin education does not make statistically significant difference for an eight-month teaching process, that gender variable does not make statistically significant difference, and that process variable makes statistically significant difference.As a result, in amateur violin education, age and gender are not important factors, but process is an important factor. In amateur violin education, these variables need to be evaluated with theses results, and to be guided accordingly. It is also suggested that it can be beneficial to conduct these kind of studies with different sample groups and different musical instruments.