Exploring the role of strategies-based language instruction in teaching English to young gifted learners
Strateji temelli dil öğretiminin üstün yetenekli ögrencilere İngilizce öğretmedeki rolünün belirlenmesi
  1. Tez No: 299875
  2. Yazar: DUYGU İŞPINAR AKÇAYOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RANA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün yetenekli öğrenciler, Dil Öğrenme Stratejileri, Üstün Yetenekliler, İngilizce Öğretimi, Gifted learners, Language Learning Strategies, Gifted, Teaching English
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Üstün yetenekli çocukların eğitimi, diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'de yeni bir alandır. Buna karşın, bu çocukları diğerlerinden farklı kılan özelliklerin neler olduğu ve kendilerine sunulan eğitim programlarından nasıl faydalandıkları konusunda büyük bir merak oluşmuş bulunmaktadır. Üstün yetenekli çocuklar her ne kadar kendi başlarına öğrenmeye bırakılsalar da (Enç, 2005), bu çocuklara farklı özelliklerinden dolayı farklı bir eğitim verilmesi gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir. Hızlı ve kendi kendilerine öğrenebilmeleri ve iyi bir hafızaya sahip olmaları nedeniyle (CCEA, 2006), üstün yetenekli öğrencilerin, öğrenmeyi daha sistemli, düzenli ve etkili hale getiren strateji eğitiminden faydalandırılması çok önemli bir fırsattır. Bu çalışmanın öncelikli amacı, strateji temelli dil öğretiminin üstün yetenekli öğrencilere İngilizce öğretmedeki rolünü belirlemektir. Çalışma, yaşları 11-13 arasında bulunan 10 öğrenciyle yapılmış bir eylem araştırmasıdır. Çalışma kapsamında öğrencilerin İngilizce'ye bakış açıları, kullandıkları dil öğrenme stratejileri ve İngilizce seviyeleri belirlenmiştir. Bunun ardından, öğrencilere yedi ay boyunca strateji temelli dil öğretimi uygulanmıştır. Strateji eğitiminin etkisini belirlemek için, süreç boyunca çeşitli veri toplama araçları kullanılmıştır. Sormacalar, sesli düşünme uygulamaları, grup tartışmaları, görüşmeler, araştırmacının alan notları ve öğrencilerden düzenli olarak alınan yazılı dönütlerden elde edilen bulgular, sadece çalışmaya katılan üstün yetenekli öğrencilerin dil öğrenme süreçlerini ortaya çıkarmakla kalmayıp aynı zamanda da strateji temelli dil öğretiminin etkili ve faydalı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın, Türkiye'de üstün yetenekli çocuklara İngilizce öğretimi konusunda ışık tutacağı ve bu çocuklar için hazırlanması çok önemli olan özel İngilizce müfredatına temel oluşturması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In spite of the fact that education of gifted children is a relatively new concern in Turkey when compared to other countries, it has created a great interest in what makes gifted children different from other learners and how they gain from the education programs provided for them. Though neglected and left to develop on their own (Enç, 2005), gifted individuals do need the understanding of their different characteristics and thirst for an alternative education. Their learning quickly, being self taught, and having a good memory they can access easily (CCEA, 2006) are invaluable opportunities to help gifted learners gain from strategy training which has a great deal to make learning more organized, systematic and effective. Thus, the main purpose of this study is to explore the role of strategies-based language instruction in teaching English to young gifted learners. The study is an action research implemented with 10 gifted students whose ages ranged from 11 to 13. The study explored gifted children?s attitudes towards English, the language learning strategies that they already use and their English proficiency levels. Following this, the participants were provided a strategies-based language instruction for seven months. During the process, their perceptions of the effectiveness of the strategy training were elicited regularly through various data collection tools. Questionnaires, think-aloud protocols, group discussions, interviews, researcher?s field notes, and written accounts of the students provided insights about the language learning processes of gifted minds and showed that the students gained a lot from the strategies-based language instruction and found such instruction very helpful and effective. Besides, the participants indicated to transfer their knowledge of strategies to other learning contexts in their lives. It is hoped that this study will shed light on the issue of teaching English to young gifted students in Turkey and contribute to form a base for an English curriculum specifically designed for gifted learners.