Kontrollü polimerizasyon yöntemiyle organik / anorganik polimerik kompozit malzemelerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of organic- inorganic polymeric composite materials by controlled polymerization methods
  1. Tez No: 300987
  2. Yazar: SEMRA YANATMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜLTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrollü Polimerizasyon, RAFT, Bentonit, Kompozit Malzeme, Controlled Polymerization, RAFT, Bentonite, Composite Material
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kontrollü polimerizasyon yöntemleri son ürünün özelliklerinin istenildiği şekilde ayarlanmasına imkan vermektedir. Bunlar, polimer zincirlerinin boyu , molekül ağırlığı ve polidispertisine bağlı olarak değişen termal, mekanik, optik vs özelliklerdir.Bu çalışmada anorganik matriks olarak bentonit seçilmiştir. (3-trimetoksilil) propilmetakrilat (A-174) monomeri kullanılarak sol-jel yöntemiyle bentonit ve organofilik bentonite ayrı ayrı kovalent bağlarla bağlanmış ve monomerin metakrilat fonksiyonel uç grubuyla klasik radikalik ve kontrollü radikalik Terisinir Katılma-Ayrılma Zincir Transfer (RAFT) polimerizasyon yöntemleriyle ayrı ayrı polimerleştirilerek yapılan kompozit malzemelerin termal ve yapısal özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Organofilik bentonitle yapılan kompozitlerdeki polimer miktarı organofilik olmayanlara göre daha fazla olduğu görülmüştür. Her iki durumda da bağlanmanın killerin hidroksil gruplarıyla A-174'ün silika fonksiyonel grubu üzerinden bağlandığı bulundu.RAFT polimerizasyon yöntemiyle yapılan kompozitlerin termal özelliklerinin klasik radikalik polimerizasyon yöntemine göre yapılanlardan daha iyi olduğu özellikle camsı geçiş sıcaklığının daha yüksek olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Controlled polymerization techniques were used for the adjustment of the final product properties as desired, such as thermal, mechanical, optical peoperties etc. That are depending on the length of polymer chains, was molecular weight and polydispertiy.In this study, bentonite choosen as the inorganic matrix. ( 3-trimethoxysilyl) prophylmethacrylate (A-174) monomer covalently linked to bentonite and organophilic bentonite by using the sol-gel method. Methacrylate functional end group of the monomer was polymerised by the classical radical polymerization methods and Reversible Addition- Fragmentation Chain Transfer polymerization (RAFT) method. Thermal and strustural properties were investigated and compared in terms of the classical polymerization method and RAFT method.The monomer of polymer in the final composite material that is using organophilic bentonite are much more than non-organophilic bentonite was found. In both cases amount of bounding with A-174 to bentonite was found via hidroxy groups of bentonite.It was found that thermal properties of final composite materials, especially glass transition temperatuare by prepared RAFT methods was better than conventional radicalic polymerization methods.