Konka hipertrofisinde konkal set-back yönteminin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective analysis of conchal set-back technique in conchal hypertrophy
  1. Tez No: 301321
  2. Yazar: SALİH ONUR BASAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK EMEKLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kepçe kulak, konkal hipertrofi, konkal set-back, Prominent ear, conchal hypertrophy, conchal set-back
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç:Konka hipertrofisi kepçe kulak deformitesinin üç ana nedeninden biridir. Konka hipertrofisinde konkal çatının küçültülmesi için dikişlerle tutturma, skorlama, marsupiyelize etme, rezeksiyon ve transeksiyon yöntemleri kullanılmakta ancak hiçbiri istenilen özelliklerde değildir. Biz bu çalışmada konka hipertrofisini düzeltmede kullandığımız kıkırdak rezeksiyonu gerektirmeyen konkal set-back yönteminin erken ve geç dönem sonuçlarını ortaya koymaktayız.Gereç ve yöntem:Çalışmamızda kliniğimize kepçe kulak şikayeti ile başvuran ve aynı yöntem ile opere edilen 20 olgu değerlendirilmiştir. Olgularımızın ortalama yaşı 18.5 (9-31 yıl), 7'si kadın ,13'ü erkek, 19 hastanın şikayeti bilateraldi. Posterior auriküler bölgeden eliptik insizyon ile girilerek konkal ve skafal kıkırdaklar supraperikondrial planda antihelikal kıvrımdan osteokondral bileşkeye kadar diseke edildi. Konkal kıkırdak uzun aksı boyunca split edildi. Anteriordaki cilt cilt adaptasyonunun sağlanabilmesi için geniş olarak diseke edildi. Medial segment anteriora ve segmentin distali antihelikal kıvrıma doğru gelecek şekilde segmentler birbiri üzerinde kaydırılarak yeterli redüksiyon sağlandı ve segmentler üç adet matress sütür ile sabitlendi. Olgular postoperatif estetik görünüm, nüks ve komplikasyonlar açısından değerlendirildi.Bulgular:Opere edilen hastalarda erken dönemde sağlanmış olan tatmin edici sonuç geç dönemde de korundu. Bunun en önemli nedeninin konkal kıkırdakta yapılan şekillendirmenin sadece dikişlere bağlı olmaması, kıkırdak rezeksiyonu yapılmadan konkal çatının kıkırdak hafızası korunarak yeniden şekillendirilmesine bağlı olduğu düşünülmektedir. Sonuç:Kırkırdak koruyucu bir teknik olması ve nüks ihtimalini minimale indirmesi açısından bu tekniğin konka hipertrofisinin neden olduğu kepçe kulak deformitelerinde alternatif bir yaklaşım olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction:Conchal hypertropy is the one of the major cause of the prominent ear deformity. Some of these methods address conchal hypertrophy, including suturing, scoring, folding, resection, and transection. However all of these techniques, in an extent, carry one or the more of the following risks; recurrence, unnatural appearance, and subsequent deformities. In pursuit of a reliable, durable, agile, volatile, but also conservative technique, we came up with the hereby presented for conchal set back.Materials and methods:13 male, 7 female, total of 20 patients (39 ears) were operated with the technique in our clinic over a four-year span. Mean age was 18,5 (9-31) years. Following a posterior elliptical incision, a wide subperichondrial dissection is carried out to expose conchal and scaphal cartilages between the proposed antihelical folding line and osseocartilaginous junction. The conchal cartilage is then splitted along its long axis to obtain a medial and a lateral cartilaginous segment. A wide anterior conchal dissection is then carried out between the splitted segments to allow the anterior skin redraping. The segments are then gently scrolled upon each other. Three mattress sutures secure this reliable neopositioned and set back conchal bowl.Results:Aesthetically appreciable results are obtained in each patient in the early postoperative period. We have not only tried to change the memory of the cartilage with sutures but also by creating a neoconchal complex, it has given the conchal cartilage a new shape and a memory so these positive results were also consistent in the follow up periodConclusions:This reliable, durable and conservative method can be an alternative technique in prominent ear deformity with conchal hypertrophy