Avrupa Birliği kimliğini yordayan değişkenlerin eğitim kurumlarında incelenmesi
Investigation of predictor variables of European Union identity in education institution
  1. Tez No: 302863
  2. Yazar: ESEN ALTUNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ TONBUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: AB kimliği, AB vatandaşlığı, çokkültürlü yeterlik, AB bilgi düzeyi, European Union identity, Acqusition of European Union citizenship, the level of knowledge about the European Union, multicultural efficacy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
İlköğretim okulu yönetici ve öğretmenlerinin Avrupa Birliği'ne ilişkin bilgi düzeyleri, Avrupa Birliği vatandaşlığının kazanımı algısı ve çokkültürlü yeterlik algısı ile Avrupa Birliği kimliği algısı arasındaki ilişkinin ve bu değişkenlerin Avrupa Birliği kimliği algısını açıklama oranının belirlenmesinin amaçlandığı bu araştırma, nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı ilişkisel tarama modeline göre desenlenmiştir. Araştırmada, anket ve görüşme tekniklerini içerecek şekilde nicel ve nitel yöntemler birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın farklı aşamaları için farklı örneklem ve çalışma gruplarından yararlanılmıştır. Araştırmanın nicel veri toplama bölümü için oranlı küme örnekleme yöntemine göre, toplam 1290 katılımcının verileri kullanılmıştır. Veri toplama araçlarının dilsel eşdeğerlik ve nitel bölümleri için amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Başbay ve Kağnıcı (2011) tarafından geliştirilen çokkültürlü yeterlik algısı ölçeği, Luhtannen ve Crocker (1992) tarafından geliştirilen ve dilsel geçerlik çalışmaları araştırmacı tarafından yapılan Avrupa Birliği kimliği algısı ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen Avrupa Birliği'ne ilişkin bilgi düzeyi algısı ölçeği, Avrupa Birliği vatandaşlığının kazanımı algısı ölçeği ve bir yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizi için yapısal eşitlik modeli ve içerik analizi kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre, öğretmen ve yöneticilerin Avrupa Birliği'ne ilişkin bilgi düzeyi algısı, çokkültürlü yeterlik algısı, Avrupa Birliği vatandaşlığının kazanımı algısı ve Avrupa Birliği kimliği algısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmakta ve bu etmenler Avrupa Birliği kimliği algısını anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Katılımcıların çokkültürlü yeterlik algısı ve Avrupa Birliği vatandaşlığının kazanımı algısı, Avrupa Birliği'ne ilişkin bilgi düzeyi algısı ile Avrupa Birliği kimliği algısı arasında aracılık görevi üstlenmektedir. Katılımcılara göre, Avrupalılık-Avrupalı vatandaş tipi; konusunda en fazla vurgulanan noktalar ise yaşam seviyesinin yüksek olması ve mesleki yeterliliğe önem vermedir. Eğitim sisteminde Avrupa Birliği'ne uyum konusunda ortaya çıkabilecek engeller olarak en fazla vurgulanan noktalar eğitim programı-müfredat ile ölçme-değerlendirme sistemidir. Katılımcıların görüşlerine göre, eğitim sisteminin AB'ye uyumunu geliştirmek için AB bilinci yaratılması, müfredat ve merkezi yönetim yapısının değişmesi ve öğretmen yeterliklerinin geliştirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this corelational model research, using a combination of quantitative and qualitative methods (mixed research and multi-method approach) was to examine elementary school administrators and teachers? perceptions on the relationships between the knowledge level of the European Union, acquisition of the European Union citizenship, multicultural efficacy and the European Union identity and how these variables determine the ratio of description the perception of the European Union identity.Research is designed to be used together correlational and qualitative models to include survey and interview techniques. Different samples and working groups were used for different stages of research. The sample of the research for quantitative data collection was determined by using the cluster sampling method. The sample of the study was 1290 elementary school administrators and teachers from the central districts of İzmir. Parts of linguistic equivalence and qualitative data collection instruments were used for the purpose of sampling method.In this study, as data collection tools, multi-cultural efficacy scale developed by Başbay and Kağnıcı (2011); European Union identity scale developed by Luhtannen and Crocker (1992) and also adapted to Turkish and tested linguistic validation studies by the researcher; European Union knowledge level scale, acquisition of the European Union citizenship scale and a semi-structured interview form developed by the researcher was used. Structural equation modeling and content analysis was used for the data analysis.Research findings has shown a significant relationship the perceptions of administrators and teachers between the European Union identity and the level of knowledge about the European Union and multicultural competence and acqusitions of European Union citizenship. Participants? perceptions about the level of knowledge of the European Union, the acquisition of European Union citizenship and multicultural efficacy predict the identity of the European Union in a meaningful way. Furthermore, the results indicated that participants? perception of multicultural competence and the acquisition of citizenship of the European Union are mediator between the perception of the European Union identity and the level of knowledge about the European Union. According to participants, Europeanness-European citizens have a high level of life and pay attention to professional competence. Participans stated that obstacles may arise in the educational system to adaption to the European Union such as educational program-curriculum and assessment system for students. According to the views of the participants, for the educational system to improve compliance with the EU must created awareness of the EU and to be changed curriculum and centralized management structure and to improve teacher competence development.