The compared effects of Relcovaptan and GNRH antagonist in an ovarian hyperstimulation rat model
Rat ovaryan hiperstimülasyon modelinde Relcovaptan'ın GNRH antagonisti ile karşılaştırmalı etkileri
  1. Tez No: 303369
  2. Yazar: CAHİT CENKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Relcovaptan, OHSS, VEGF, Rat, Vazopressin inhibitörü, Relcovaptan, OHSS, VEGF, Rat, Vasopressin inhibitors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüzde infertilite gebe kalma yaşının yükselmesi, pelvik inflamatuar hastalık gibi fertiliteyi etkileyen hastalıkların artması ve buna benzer birçok nedenden dolayı giderek daha fazla çifti etkilemektedir.Üremeye yardımcı teknikler yaygın olarak kullanılmakta ve ovaryan stimülasyon uygulanan siklusların yaklaşık %3?6' sında ovaryan hiperstimülasyon sendromu ile karşılaşılmaktadır.Vasküler geçirgenlikte artışa bağlı assit ve plevral effüzyon ile karakterize kliniği olan bu sendromda birincil şüpheli faktör vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF)' dür. OHSS patogenezinde başka faktörlerin de rol oynadığı düşünülmektedir.Bu faktörler arasında arginin vazopressin VEGF' yi önemli bir şekilde stimüle ederek vasküler permeabilitenin oluşumunda rol oynamaktadır.Bizim çalışmamızın amacı vazopressin V1a reseptörlerini bloke ederek VEGF stimülasyonunu inhibe eden Relcovaptan®(SR49059)' ı kullanarak OHSS oluşumunu engellemekti. OHSS' de deney modeli olarak immatür wistar disi rat71kullandık. Toplam 30 rat çalısmaya alındı ve 5 gruba ayrıldı. 6 tanesi kontrol grubu olarak ayrıldı ve bunlara deney süresinde sadece salin infüzyonu yapıldı. Geri kalan 4 grupta PMSG kullanılarak ovaryan hiperstimülsayon uygulandı ve deneyin 5. günü hCG yapıldı. HCG gününde ve bir sonraki günde bir gruba GnRH antagonisti sabah akşam, diğer iki gruba ise farklı dozlarda (0.3 mg, 0.15 mg) günde iki kez Relcovaptan uygulandı. 4. grup olan OHSS grubuna ise hiçbir tedavi uygulanmadı.Gruplar; vücut ağırlıkları, toplam over ağırlıkları, periton sıvısında VEGF miktarı, korpus luteum, antral ve atretik foliküller açısından karşılaştırıldı.Çalışmamızın sonucuna göre periton VEGF düzeyleri başta olmak üzere, vücut ağırlıkları ve toplam over ağırlıkları her üç tedavi grubunda OHSS grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
More couples are being affected by infertirity due to the rise in the age of conceiving and diseases that cause infertility such as pelvic inflamatory disease..Artificial reproductive technologies are used widely and ovarian hyperstimulation syndrome is encountered in approximately 3-6% of cycles that ovarian hyperstimulation is applied. Because of vascular hyperpermeability; this syndrom which has a clinical presentation that is characterized with free fluid and pleural effusion, the primary suspicious agent is vascular endothelial growth factor (VEGF). There is an opinion that there are many other factors that act in pathogenesis of ovarian hyperstimulation syndrom.One of that factors is arginin vasopressin that stimulate VEGF potently and plays an important role on vascular permeability.The aim of our study was; block the vasopressin V1a receptors via inhibiting VEGF by Relcovaptan®(SR49059) and prevent OHSS generation. We used female immature Wistar rats as the OHSS experimental model. In total 30 rats were incorporated in the study and they were split in to 5 groups. 6 were73selected as the control group and only saline infusion was applied during the study. PMSG used in the remaining 4 groups for ovarian hyperstimulation and hCG was applied on the 5th day of study. On the day of hCG and the following day GnRH antagonist was applied twice each day and Relcovaptan was applied with different doses (0.3 mg, 0.15 mg) to the other two groups. No treatment was applied to 4th group that was thr OHSS group.Groups were compared with their body weight, total ovarian weight, VEGF amounts in peritoneal fluid, corpus luteum, antral and atretic follicule counts.According to the results of the study; in each treatment group mainly peritoneal VEGF levels, body weights and the total ovarian weights were significantly decreased statistically when compared with the OHSS group.