4857 sayılı İş Kanunu'nda denkleştirme uygulaması
Equilibrium practice in
- Tez No: 303607
- Danışmanlar: PROF. DR. A. MURAT DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşveren, İş Sözleşmesi, İş Kanunu, Çalışma Süresi, Denkleştirme, Business, Employer, Employment Contract, Labor Law, Employment Duration, Equilibrium
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışma süresi, işçinin iş sözleşmesinden doğan iş görme borcunu yerine getirdiği veya yerine getirmiş sayıldığı süreyi belirten bir kavramdır. İşveren çalışma süresini düzenlenme hakkına sahiptir. Ancak kanun koyucular, işverenlerin çalışma süresini tespit ederken uyması gereken kuralları belirlemekte, onları tamamen serbest bırakmamaktadır. Çalışma süresi işçinin yaşamından işverene ayırdığı bir zamandır. Bu nedenle bu süre tespit edilirken hassas bir dengenin kurulması gerekir. İşletmenin işgücü gereksinimi yeterince karşılanırken, işçinin de maddi kayba uğrama kaygısı taşımadan ruhsal ve bedensel sağlığı korunmalı ve başta ailesi olmak üzere sosyal çevresiyle ilişkileri bozulmamalıdır. Çalışma süreleri bu özelliği gereği ulusal hukukta olduğu gibi, uluslararası hukuk alanında da iş hukukunun öncelikli temel düzenleme konusu olmuştur. Zira Uluslararası Çalışma Örgütü'nün kabul ettiği ilk sözleşme 13 Haziran 1921 tarihinde yürürlüğe giren ?Sanayi İşyerlerinde Çalışma Sürelerini Düzenleyen Sözleşme?dir. Avrupa Birliği de bu konuyu ihmal etmemiş ve çalışma sürelerini düzenleyen yönergeler çıkarmıştır. Bu yönergeler çalışma ve dinlenme sürelerine ilişkin esnek uygulamalara imkan tanımış olup bu doğrultuda Uluslararası Çalışma Örgütü'ne üye devletler de denkleştirme sürelerini belirlemişlerdir. Bu açıdan Türkiye'de 10 Haziran 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunu fazla çalışma kavramı ve bazı uygulanma şartlarını, 1475 sayılı İş Kanunu'ndan farklı ölçüt ve düzenlemelere tabi tutmuştur. Bunun başlıca nedeninin yeni İş Kanunu'nda, ülkemiz çalışma hayatı için gerekli esnek çalışma sürelerinin getirilmesi ve esnek bir çalışma düzeninin kurulması olduğu bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
The employment period is a concept that specifies the amount of time counted that the employee?s employment contract has fulfilled his debt or fulfill the business vision. The employer has the right to regulate the extent of employment period. However, regulatory institutions do not let employers completely free though setting the laws and regulations for them when determining the employment period. The employment period is a part of time of the employee?s life that dedicated for employer. Therefore, there need to set up equilibrium in the process of determining the employment period. While the labor force of the employers to be met, employee?s mental and physical health should be protected without the fear of being in the material loss and especially the social environment, including family relationships. Because of this aspect employment durations was the subject of basic editing in the field of labor law as a priority in national law and international law. Because the International Labor Organization adopted the first contract which came into force on 13 June 1921 "Regulating the Convention Industry in the workplace Working Times?. Also The European Union did not neglect this subject and issued directives on regulation of the employment periods. These directives allow flexible applications on work and rest period, as the member states of International Labor Organization determine the equilibrium period. In this respect the Labor Law No. 4857 that published in the Official Gazette dated 10 June 2003 and came into force on the same day differs from Law No. 1475 as the concept of more work and some of the terms of the application, different criteria and regulations. The main reason for this is the new Labor Law of Turkey which comprise of more flexible working hours necessary for the introduction of the employment life of our country and the establishment of a flexible employment scheme that is known.