İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel güven düzeyine ilişkin algıları
Elemantary school teachers? perceptions regarding the level of organizational trust
- Tez No: 303608
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İLKER GÜMÜŞELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Güven, İlköğretim, Organizational trust, trust, elementary school education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin çalıştıkları okullara ilişkin örgütsel güven düzeylerini belirleyerek, bazı değişkenlere göre güven düzeyinin farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek, elde edilen sonuçlara göre, okul örgütlerinde güven arttırıcı öneriler geliştirmek amaçlanmıştır.Araştırma genel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma evrenini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Küçükçekmece İlçesi'ndeki 57 resmi ilköğretim okulunda çalışan 2857 öğretmen oluşturmuştur. Araştırma örnekleminde 24 farklı okulda çalışan 464'ü (%58.1) kadın, 334'ü (%41.9) erkek olmak üzere toplam 798 ilköğretim okulu öğretmeni bulunmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Yılmaz (2006)'ın Hoy ve Tschannen-Moran tarafından geliştirilmiş olan Güven Ölçeği'nden (T Scale) yola çıkılarak oluşturduğu ?Örgütsel Güven Ölçeği? kullanılmıştır.Elde edilen bulgulara göre araştırmaya katılan ilköğretim okulu öğretmenleri en çok yöneticilerine, ikinci sırada meslektaşlarına ve üçüncü sırada ise paydaşlara güvenmektedirler. Öğretmenlerin toplam ölçekten aldıkları puanlar incelendiğinde, ortalamalarının = 3.41 olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, öğretmenlerin toplam örgütsel güven puanlarına göre, örgütsel güven düzeylerinin orta düzeyin üstünde ?çoğunlukla? seçeneğinin alt sınırında olduğu saptanmıştır ( = 3.41).Ayrıca öğretmenlerin örgütsel güven toplam ve alt ölçek puanları, öğretmenlerin bulundukları okuldaki çalışma sürelerine göre karşılaştırılmış ve farkların anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Okuldaki öğrenci ve öğretmen sayısına, cinsiyete ve mesleki kıdeme göre yapılan karşılaştırmalarda ise anlamlı farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the elementary school teachers? level of organizational trust towards the schools they work. This study is designed to explore the variables that influence the level of organizational trust at schools and to develop strategies based on the findings for building trust relations among school stakeholders.This research was carried out within the framework of the general research model. The study population included 2857 teachers employed in 57 public elementary schools during the 2010-2011 academic year in Küçükçekmece ? İstanbul. The sample of the study totaled 798 teachers; 494 (58.1%) of them were women and the rest 334 (41.9%) were men from 24 different elementary schools. Data of the research were gathered through the ?Organizational Trust Scale? developed by Yılmaz (2006) based on the Trust Scale (T Scale) of Hoy and Tschannen-Moran.The result of the study indicated that elementary school teachers ?mostly? trust their principals. Then, elementary school teachers trust in their colleagues, trust in the parents and trust in the students, respectively. However, when the total scores of the teachers pertaining to their organizational trust were examined, the results revealed that the elementary school teachers trust towards the school organization is above the ?medium? level and at the lower limit of the? mostly? level ( = 3.41).Moreover, organizational trust total and sub scale scores of teachers were compared with respect to the length of employment at their schools and it was determined that the differences were not significant. However, significant differences were found among the comparisons that were done with respect to the number of students and teachers, gender and professional seniority at schools.