Hemşirelik hizmetlerinde iş etüdü uygulamalarının örgütsel başarım düzeyine etkileri üzerine bir araştırma
The effects of the application of work study in nursing serrices on the level of organizational performance
- Tez No: 303925
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, İş Etüdü, Örgüt başarısı, Nurse, Work Study, organizational performance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
İş etüdü; işin iyileştirilmesi ve işletmenin daha ekonomik çalışması sağlamak amacıyla, üretim faktörlerinden mümkün olan en yüksek seviyede yararlanabilmek için, yapılan sistematik araştırmalar olarak tanımlanmaktadır. Daha çok endüstriyel işletmelerde kullanılan iş etüdünün insan sağlığıyla birebir ilgili olan hemşirelik hizmetlerinde faydalanılmasının örgütsel başarıyı artıracağı düşünülmektedir. Bu düşünce doğrultusunda bu araştırma; hemşirelik hizmetlerinde iş etüdü uygulamalarının örgütsel başarım düzeyi üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket; Zonguldak il merkezindeki kamu hastaneleri, tıp fakültesi ve 1. basamak sağlık hizmetleri veren kurumlarda görev yapan rastgele seçilmiş 478 kişiye uygulanmıştır.Anketten elde edilen veriler bilgisayar ortamında Çalışmada elde edilen bulgular SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programında analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) yanı sıra niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup durumunda, gruplar arası karşılaştırmalarında Bağımsız örnekler (İndependent samples) t testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Tek yönlü (One way) Anova testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Tukey testi kullanılmıştır. Alt boyutların güvenilirliği için Cronbach's Alpha katsayısı hesaplanmıştır.Araştırma sonucunda; hemşirelik hizmetlerinde iş etüdü uygulamalarının örgütsel başarıyı istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde etkilediği sonuçlara varılmıştır. Hemşirelere İş etüdü uygulamalarının hastanelere göre farklılık gösterdiği de araştırmada ulaşılan diğer bir sonuçtur. Hastane yönetimlerine; örgütsel başarı düzeyini yükseltmek için hemşirelik hizmetlerinde sistemli ve planlı şekilde iş etüdü uygulamalarına yer vermeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Work study is defined as a series of systematic researchers made for improving the work, enabling the practice to operate more economically, and to derive maximum efficiency from productive factors. It is projected that work study, which is mostly preferred by industrial corporations, can be helpful in nursing services, which is directly related with human health, and it is believed that one such study will increase corporate success. Departing from this thought, this study aims to analyze the effect of work study applications in nursing services on organizational performance level.Accordingly, a survey was made among 450 nurses, randomly selected from public hospitals, the medical school and institutions providing 1st step health services.The data acquired from the survey was analyzed on a computer in SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0. Descriptive statistical methods (Frequency, percentage, Mean, Standard deviation) were used to analyze data, as well as in quantitative compaisons, in the case of two groups, independent samples T-test for inter-group comparisons, and in the case of more than two groups, one way Anova test for comparisons of parameters between groups and Tukey test to determine the group thats causing the difference. For the credibility of sub-dimensions, Cronbach?s Alpha is calculated.The research results demonstrated that application of work study in nursing services influences organizational performance on a statistically meaningful level. It is also found out that application of work study to nurses vary according to different hospitals. Hospital managements are recommended to include systematical and well-planned work study applications in their nursing services.