Hekim, hemşire ve sağlık yöneticilerinin meslekleşme düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of professionalism levels of physicians, nurses and health managers
- Tez No: 303932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hekim, Hemşire, Sağlık Yöneticisi, Meslek, Meslekleşme, Physicians, Nurse, Health managers, Profession, Professionalism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Sağlık hizmeti sunulmasında birçok meslek beraber çalışmak zorundadır. Sağlık hizmeti, günümüzde eski dönemlerde olduğu gibi yalnızca hekim ve hemşire ile verilebilecek bir hizmet olmaktan uzaklaşmıştır. Birçok meslek yakın ilişki içinde bu alanda hizmet vermektedir. Bununla beraber mevcut hekim ve hemşireler de zaman içinde bu değişime ayak uydurmuştur. Hemşirelik daha profesyonel ve kendi kararlarını alabilen bir meslek haline gelmiştir. Hekimlerin ise şef kimlikleri yerini yavaş yavaş sağlık yöneticilerine bırakmaya başlamıştır. Günümüzde hastanelerin sadece tıp bilgisi ile yönetilemeyeceği, bunun yanında yönetim bilgisine sahip olunması gerektiği anlaşılmıştır. Bu nedenle sağlık yöneticiliği mesleğine ve eğitimine verilen önem artmaktır.Sağlık hizmetlerinin sunulmasında yaşanan bu değişmeler, sağlık hizmetlerinde hizmet sunan tüm mesleklerin, meslekleşme koşulları açısından ne noktada olduklarını düşündürmüştür. Bu araştırma sağlık hizmet sunucularının hekimler, hemşireler ve sağlık yöneticilerinin meslekleşme koşulları açısından değerlendirilmesini içermektedir. Sonuç olarak hekimlerin meslekleşme koşullarını tamamladıkları, hemşire ve sağlık yöneticilerinin meslekleşme sürecinin devam ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Quite a few professions should have worked together when health services being offered to. Nowadays, health services have not been assessed as a service that is given by solely by the physicians and nurses like in the former times. Many professions serve in this field that is in a very close relation with each other. The physicians and nurses had been kept pace with these changes for the years passed. Nursing becomes a profession that can adopt its own decisions and much more professional. Also, the identity of being chief for the physicians had been yielded to the health managers. Moreover, it has been understood that the hospitals can not be manage by only medical knowledge but also management formation must be required. As a result of this, heath management profession and education are gained ground.The changes that are occurred at the offering of the health services had been made us to think the professionalism of the professions at what point that are serving in the health services. This research includes the assessment of the health service providers such as physicians, nurses and health managers regarding their level of professionalism requirements. In conclusion, it has been observed that physicians full filled their professional requirements and the process of the professionalism is being continued for the nurses and health managers.