Sağlık çalışanlarında iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety in health care organizations
- Tez No: 304026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Güvenlik, Sağlık Kuruluşları, İş Sağlığı ve Güvenliği, Health, Safety, Health Care Organizations, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Güvensiz çalışma ortamının neden olduğu iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı oluşan ekonomik ve sosyal kayıpları önleme, çalışan ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için ne kadar önemliyse, kıyasıya rekabetin yaşandığı iş hayatındaki işveren içinde o kadar ekonomik önem sağlar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sıklıkla iş kazaları ve meslek hastalıklarından kaynaklanan sosyal ve ekonomik kayıpların önemini vurgulamaktadırlar. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG)'nin önemini kavramak için çalışmamızda İSG hakkında genel bilgiler, faaliyet gösteren kuruluşlar ve yasal düzenlemeler hakkında kapsamlı bilgi verilmiştir.Sağlık çalışanları bir taraftan sağlığını kaybetmiş insanlara hizmet verirken, bir taraftan da hizmetin özelliğinden kaynaklanan fiziksel, biyolojik, kimyasal, psiko-sosyal ve ergonomik risk faktörleri ile karşı karşıyadır. Mesleki Sağlık ve Güvenlik Birliği (OSHA) ve Ulusal Mesleki Sağlık ve Güvenlik Enstitüsü (NIOSH), hastanelerin çalışanlarının sağlığını korumak için değil, daha çok hastayı korumak için oluşturulduğundan, bunun çalışanlar açısından ayrıca bir tehdit oluşturduğunu belirtmiştir. Ülkemizde sağlık çalışanları büyük oranda hastanelerde istihdam edilmekte fakat sağlık ve güvenlik hizmetleri alamamakta, meslek hastalıkları ve iş kazaları kayıtları dahi bulunmamaktadır. Bu sorunlardan yola çıkarak, çalışmamızda sağlık kuruluşlarında çalışanların karşılaştığı iş kazaları ve meslek hastalıkları, yasal düzenlemeler ve alınması gereken önlemler hakkında kapsamlı bir kaynak olması amaçlanmıştır. Ayrıca İSG alanında önemi büyük olan kalite yönetimi ve uygulama örneklerine yer verilmiştir. Sağlık kuruluşları yönetiminin ve kalite komitelerinin hasta güvenliği kadar, çalışan güvenliğinin de öneminin anlaşılması için kapsamlı bir kaynak olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
As to how prevention of economic and social losses caused by work accidents and occupational illnesses due to lack of safety in the work environment a vitally important issue for workforce and their dependents, it is equally important for the employers operating in extremely competitive business world, in terms of gaining economical benefit. The World Health Organization (WHO) and the International Labor Organization (ILO) frequently emphasize the importance of economic and social losses caused by work accidents and occupational illnesses. In order to understand the importance of the Occupational Health and Safety (OHS), general information about the OHS, and detailed information on the organizations which are active in this field, and the statutory regulations about the matter are provided in our study.Health professionals provide services for people with poor health while facing physical, biological, chemical, psycho-sociological and ergonomic risk factors which are inherent in the said services. Since Occupational Safety and Health Association (OSHA) and National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) have been established for protecting patients? health rather than that of hospital employees, it is said that this creates an additional threat for the employees. In our country, majority of the health professionals are employed by hospitals, however, they do not receive any health and safety services and do not even have any records of occupational illnesses and work accidents. Setting off with such issues, our purpose with this study is to prepare a detailed reference on occupational illnesses and work accidents which the employees of healthcare organizations experience, as well as to give a good account of the regulations and the required measures concerning this matter. In addition, examples of quality management and practices, which are very important in the field of OHS, have been provided. This study is considered to be an important reference for better understanding the issues surrounding safety of the employees as much as safety of patients by management and quality committees of healthcare organizations.