Yönetici hemşirelerim yönetim becerilerinin karar verme ve yaratıcılıkları üzerine etkisi
Influence of executive nurses management skills on their decision making and ingenuity
- Tez No: 304115
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetici hemşire, Yönetim, Karar Verme, Yaratıcılık, Executive nurse, Management, Decision making, Ingenuity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma; yönetici hemşirelerin yönetim becerilerinin karar verme ve yaratıcılıkları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket; İstanbul ilinde faaliyet gösteren 8 kamu 4 özel hastanede görevli 199 yönetici hemşireye uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programında analiz edilmiştir. Anket sorularının güvenilirliği belirlemek için Cronbach Alpha katsayısından faydalanılmıştır. Ayrıca tanımlayıcı istatistiksel metotları (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Hipotez testlerinin analizinde ise t testi, anova testi ve Regresyon analizleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; Araştırmaya katılan yönetici hemşirelerin mantıklı/sistematik ve bağımlı karar verme stratejisini kullanma durumları yaratıcılık ve yönetim becerileri düzeylerinden etkilenmediği, içtepkisel karar verme stratejisini kullanma durumları yaratıcılık ve yönetim becerilerinden teknik beceri düzeylerinden etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca; yönetici hemşirelerin kararsızlık stratejisini kullanma durumlarının ise; yönetim becerilerinden etkilenmediği, yaratıcılık düzeylerinden ise etkilendiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is implemented for the aim of determining the influence of executive nurses? management skills on their decision making and ingenuity.This questionnaire that is prepared in accordance with this purpose has been applied on 199 incumbent nurse who are active and carry on their business in 8 public hospitals and 4 private hospitals in Istanbul.Data that is received from questionnaires has been analyzed in the program of SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for windows 17.0. In order to determine the reliability of the questions of the survey Cronbach Alpha coefficient has been used. Besides, descriptive statistical methods (Frequency, Percentile, Average, Standard Deviation) have also been used. As for the analysis of hypothesis tests; t-test, anova testing and regression analysis are used.After the research following has come to the conclusion; use of logical/systematic and dependent decision making of executive nurses who were participated in the research were not influenced from their level of ingenuity and management skills. However, performing condition of inner-reactional decision making was affected from ingenuity and management skills, and also from their technical skill levels. Furthermore; as for using instability strategy they were not affected from management skills but on the contrary affected from ingenuity levels.