Sürdürülebilirlik açısından enerji ve yapı ilişkisi, ekolojik tasarım
Beddington zero energy development
  1. Tez No: 304797
  2. Yazar: NUR MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MUSLUBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, ekoloji, ekolojik köy, yenilenebilir enerji kaynakları, Environment, ecology, ecological village, renewable energy sources
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Sanayi devrimi ile birlikte, ulaşım, makineleşme, üretim, işletim-enformasyon teknolojisindeki gelişmeler insan yaşamını kolaylaştırmıştır. Endüstrileşmiş toplumlarda, yirminci yüzyılın başından itibaren kentlerde yoğun nüfus artışıyla birlikte plansız yapay çevre oluşumu, doğal çevre üzerinde ciddi boyutta tahribata neden olmuştur. Gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerin, çevre üzerinde yarattığı tahribat, çevre bilincinin gelişmemişliğiyle doğru orantılıdır. Ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma, kültürel ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi sorunlar bölgesel ölçekte yaratılan kirliliğin, küresel ölçekte yansımalarıdır. Binaların yapım ve kullanım aşamalarındaki enerji ve doğal kaynak tüketimi ekolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır.Çevre kirliliği ve ekolojik sorunların katlanarak büyümeye devam ettiği 20. yy.da, insanoğlunun faaliyet gösterdiği bütün alanlarda olduğu gibi, mimarlık faaliyetlerinin de bu kirlenmeye etkileri bulunmaktadır. İnsanlara yaşam alanları ve yaşam biçimleri tasarlayan, öneren mimarlar bir anlamda da yeryüzünü inşa ederler.Yapılaşmış çevreyi yaratan mimarlar ve kent tasarımcılarının insanlığın dünya üzerindeki etkilerini olumsuzdan olumluya dönüştürebilmeleri için, tasarıma yaklaşımlarında doğal kaynakların korunumu ve yerel çevre kalitesi kriterlerini ciddi olarak ele almalıdırlar. Doğal kaynaklar, yeniden kullanım, geri dönüşüm, malzeme, iklim, güneş ve su gibi etkenler, insanoğlunun gönenci ve varlığın devam ettirilmesi amacıyla, ağırlıklı olarak, tasarıma etki etmelidir.Bu çalışmada, yeryüzünün şu an ki durumu ve yapı üretim işi arasındaki ilişki kurulmuş ve sürdürülebilirlik kavramının tasarım eylemine birinci dereceden katkıda bulunması gerektiği vurgulanmıştır. Çevre sorunlarının nedenlerinin tespitinden sonra ekolojik tasarım kriterleri verilerek Londra' da uygulanmış ekolojik-köy örneği incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
After the Industrial revolution, developments in transportation, machinery, production, and operation-information technology have made humans life easier. In the industrialized societies, since the beginning of the 20th century, with the increasing population in the cities, formation of unplanned non-natural environments created serious damage on nature. The damage that underdeveloped or developing countries created on nature is directly related to the lack of conscious about nature. Problems such as the hole in the ozone layer, global warming, reduction of cultural and biological diversity, are the reflection of locally created pollution to the global scale.Environmental pollution and ecological problems had a massive increase in 20th century. Architecture like any other activities involving human beings, maintains this destruction. Architects who design habitations and propose life styles to human beings, in a way reconstructs the earth surface. Therefore they have to play a major role to stop and reverse the catastrope.The architects and urban designers who are the creaters of the built environment should be cautious to the natural resource convervaton and local environmental quality criteria. Such factors like natural resurces, reuse, recyling, material, climate, sun, wind and water must effect the design to sustain the well-being and the prosperity of humans.In this scope of this study, the relationship between the earth?s ecologic problems and building activity is explained; and the necessity of sustainability methods while designing is emphasized.In this thesis, firstly ecological problems and the reasons which cause this problems has been determined. In addition the criteria?s of ecological architecture have been identified and the existing eco-village example in London have been evaluated.