Cerrahi tedavi uygulanan bronşektazili hastalarda sonuçların değerlendirilmesi
Evaluatıon of results ın surgıcally treated patıents wıth bronchıectasıs
  1. Tez No: 306064
  2. Yazar: VELİ ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN NADİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bronşektazi, Cerrahi tedavi, Hasta menmuniyeti, Bronchiectasis, Surgical treatment, pleasure of patient
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Kliniğimizde bronşektazi nedeniyle opere edilen olguları, lokalizasyon, uygulanan cerrahi yöntemler, komplikasyonlar, hasta menmuniyeti ve sonuçları açısından değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Ocak 2000- Haziran 2009 tarihleri arasında başvurarak bronşektazi tanısı ile cerrahi girişim uyguladığımız 56 hasta çalışmaya alındı. Hastalar yaş, cinsiyet, preoperatif semptomları, hastalığının lokalizasyonu, uygulanan rezeksiyon, patolojik tanı, postoperatif dönemde karşılaşılan komplikasyonlar yönünden incelendi. Tüm hastalar operasyon öncesi PA akciğer grafisi, bilgisayarlı toraks tomografisi ile değerlendirildi. Ameliyatla rezeksiyon yaptığımız bronşektazi tanısı alan 56 hastadan 43 (%76.8) 'üne periyodik klinik kontrolleri ya da telefon görüşmeleri ile ulaşıldı. Semptomlarındaki değişiklikleri preoperatif dönem ile karşılaştırarak değerlendirmeleri istendi.Bulgular: En küçüğü 20 aylık, en büyüğü 68 yaşında olan hastaların 31'i kadın (%55), 25'i ise (%45) erkekti. Semptomlarının başlangıcı 1 hafta ile 35 yıl arasında değişmekte olup, ortalama 6 yıldır. Cerrahi tedavi endikasyonu olarak en sık 42 (%75.1) hastada medikal tedavinin yetersizliği idi. Cerrahi tedavi olarak 56 hastaya; 55'i tek taraflı, 1'i iki taraflı olmak üzere 57 (%79 sol, n= 45; %21 sağ, n= 12) posterolateral torakotomi uygulandı. En çok uygulanan rezeksiyon tipi 46 (%82.1) lobektomi olmuştur. Postoperatif dönemde 17 (%30.3) hastada komplikasyon gelişti ve en sık 6 (%10.7) hastada kanama oldu. Postoperatif dönemde hastaların 43 (%76.8) `üne ulaşıldı. Takip süresi ortalama 43.8 aydır (5-108 ay). Hastaların 38 (%88.3) `i ameliyattan fayda görmüştü.Sonuç: Tek taraflı lokalize ve yaygın, çift taraflı lokalize bronşektazi saptanan olgularda cerrahi tedavi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Gecikmiş olgularda operasyon bozulmuş intratorasik anatomi, artmış adezyonlardan dolayı zor geçmektedir. Bu durum mortalite ve morbiditeyi artırmaktadır. Bronşektazilerde gerek erişkin gerekse pediatrik yaş gruplarında olsun hadisenin kalıcı olup olmadığına bir an önce karar verilip, ameliyat endikasyonu doğduğunda cerrahi tedavi geciktirilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The patients who were operated in our clinic due to bronchiectasis were analyzed according to their location, surgical methods, complications, patients satisfication and the results.Material- method: Fiftysix patients with the diagnosis of bronchiectasis were studied who were accepted and treated by surgery between January 2000 - June 2009. Patient were examined for their age, gender, preoperative symptoms, localization of disease, applied resection, pathologic diagnosis and postoperative complications. All patients were evaluated with preoperative chest X-ray and computerized tomography thorax. 43 (76.8%) patients from 56 patients who were diagnosed with bronchiectasis could be reached with telephone interviews. Changes in symptoms were compared with the preoperative period.Results: The youngest among the patients was 20months and the oldest was 68 years old. Thirty one(%55) patients were female and 25(%45) were male. The mean symptom duration time was 6 year and it changed between 1 week and 35 years. The main cause for surgical resection was for 42 (%75.1) patients because of unresponsiveness medical treatment. Surgical treatment was applied to 56 patients; 55 unilateral and 1 bilateral totally 57 (%79 left, n= 45; %21 right n= 12) by posterolateral thoracotomy. Lobectomy was the most used treatment choice 46 (%82.1). Postoperative complication was seen in 17 (%30.3) patient and hemorrhagy was the mostly seen in 6 (%10.7). Fourtythree (%76.8) patients could be reached in postoperative period for follow up. The mean follow up period was 43.8 months(5-108). The surgical treatment were beneficial for 38 (%88.3) patients.Conclusion : Surgical treatment is useful in the patients with unilateral diffused and bilateral bronchiectasis. In delayed patients surgical treatment is difficult because of ruined intrathoracic anatomy and increased adhesions and it also increases the mortality and morbidity rates. Thats why it must be decided immediately in both pediatric and adult groups if the bronchiectasis are permanent and surgical treatment must not be delayed.