The role of lobbies in the US-Israeli relations: 1948-2008
Lobilerin ABD-İsrail ilişkilerindeki rolü: 1948-2008
  1. Tez No: 306401
  2. Yazar: MUHAMMED BERDİBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD-İsrail ilişkileri, ABD Dış Politikası, Yahudi lobisi, George W. Bush, U.S-Israeli relations, U.S? foreign policy, Jewish lobby, George W. Bush
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ABD-İsrail ilişkileri ABD'nin Ortadoğu'daki stratejik ve siyasi çıkarlarına dayanmaktadır. İsrail'in Sovyet destekli komünizmini kuşatması için uygun olan stratejik önemi ve İsrail'in petrol rezervlerine kolay ulaşılabilecek konumu ikili ilişkilerin doğmasını sağlamıştır. Fakat 1967 Arap-Israil savaşlarından sonra ikili ilişkiler özel ilişkilere dönüşmüştür. George Bush'un ABD başkanı olduğu sekiz yıllık dönemde, ikili ilişkilerin boyutu artarak değişmiş ve zirveye ulaşmıştır. Bu nedenle, bu tez 1948-2008 arasında, özellikle Bush döneminde, ABD-İsrail ilişkilerinde Yahudi lobilerinin rolünü analiz etmeyi hedeflemektedir.Bu çalışmada, bir taraftan ABD dış politika karar mekanizması sürecinde Yahudi lobilerinin rolü incelenmekte diğer taraftan da Yahudi lobilerinin ne ölçüde ABD dış politikasını etkilemekte olduğu ve bunda diğer etnik grup ve lobilerden nasıl ayrışmakta olduğu sorularına yanıt aranmaktadır.Söz konusu araştırmada, ikili ilişkilerin kuruluşu her ne kadar ABD'nin ekonomik ve siyasi çıkarlarına dayansa da, Yahudi lobilerinin ABD dış politikasını etkilemekte ne kadar etkili olduğu savunulmaktadır. Ayrıca, ABD dış politikası ?Devlet Başkanının? önemine dayandığı için Başkanın kişiliği ve inanç sistemini aydınlatmadan ABD dış politikasını anlamanın imkansız olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The US-Israel relations were based on the US political and strategic interests in the Middle East. The beginning of relations resulted from the Israel?s strategic importance for United States to contain the Soviet sponsored-communism and its location to easy access oil reserves. The bilateral relation, especially after the 1967 Arab-Israeli War, was transformed into a special relation. However, following the election of George Bush as President of the US, the US-Israeli relations rose and reached its peak in the 8-year period of his Administration. For that reason, this thesis aims at analyzing the role of the Jewish lobbies, in the context of the US-Israeli relations from 1948 to 2008, particular focusing on the Bush Administration period.This study tries to answer the question of to what extent does the Jewish lobby influence foreign policy or to what extent does the Jewish lobby has the relative strength of influence than other ethnic groups or lobbies in the US foreign policy-making process is another aim of this study.This thesis argues that the Jewish lobby has been highly affectively to influence the US foreign policy-making process. In addition, it also argues that the US foreign policy is based on importance of presidency and therefore it is impossible to explain American foreign policy without highlighting the personality and belief system of Presidents.