Metacognitive strategies to foster learner autonomy in EFL reading
Yabancı dil olarak İngilizce okuma derslerinde öğrencilerin otonomisini (bağımsızlığını) geliştirmede üst bilişsel stratejiler
  1. Tez No: 306745
  2. Yazar: ARKAN ALYAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF SARIÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil olarak İngilizce Okuması, Okuma Stratejileri, Üst bilişsel Stratejiler, Okuma Otonomisi (Bağımsızlığı), Hacettepe ve Gazi Üniversitesi' İngiliz Dili Eğitimi Öğrencileri, EFL Reading, Reading Strategies, Metacognitive Strategies, Reading Autonomy, Hacettepe and Gazi Universities? ELT Learners.[ALYAS, Arkan]. [Metacognitive Strategies to Foster Learner Autonomy in EFLReading], [Master?s Thesis], Ankara
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın ana amacı üst bilişsel stratejilerin Yabancı Dil olarak İngilizce okuma derslerinde öğrenci otonomisine (bağımsızlığına) götürüp götüremeyeceğini otonomi ve üst bilişsel stratejiler arasındaki ilişkiyi tespit ederek görebilmektir. Bu amaçtan yola çıkarak, Hacettepe ve Gazi Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümlerinde okuyan toplam 213 öğrenci ile çalışma yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak bir anket kullanılmış olup, veriler SPSS 16.0 tarafından nicel olarak değerlendirilmiştir.12 üst bilişsel okuma stratejisi olan ?St 1: Genel bakış ve daha önce öğrenilmiş materyallerle bağdaştırma?, ?St 2: Dikkate almak (İlgi göstermek)?, ?St 3: Yönlendirilmiş ilgi?, ?St 4: Seçici dikkat?, ?St 5: Önceden düzenleme?, ?St 6: Hedef ve amaç belirleme?, ?St 7: Dil kullanımına yönelik etkinliklerin amacını tespit etmek?, ?St 8: Dil kullanımına yönelik etkinlikleri planlama?, ?St 9: Uygulama imkânları aramak?, ?St 10: Özyönetim?, ?St 11: Öz izleme?, ve ?St 12: Öz değerlendirme? stratejileri ile okuma otonomisi arasındaki ilişki değeri 0,659** olarak bulunmuştur. Bu da %99 düzeyinde aralarında güçlü bir ilişkinin olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, %99'luk düzeyde hem ayrı ayrı 12 okuma stratejinin arasında hem de okuma otonomisi (bağımsızlığı) ile aralarında belirgin bir ilişki gözlemlenmiştir.Buna ek olarak üst bilişsel okuma stratejileri ve okuma otonomisi ilişkileri açısından öğrenciler arasında cinsiyetin ve yaş aralığının belirli bir fark yaratmadığı ortaya çıkmıştır. Ancak, öğrencilerin St2: ?Dikkate almak (ilgi göstermek)? ve St12: ?Öz değerlendirme? stratejilerindeki İngilizce öğrenme tecrübeleri arasında belirgin bir fark ortaya konmuştur. Aynı şekilde St1: ?Genel bakış ve daha önce öğrenilmiş materyallerle bağdaştırma? stratejilerinde öğrenciler arasında okudukları üniversitelere göre belirli bir fark gözlenmiştir. Bu çalışmanın küçük çaplı bir çalışma olmasından dolayı, ortaya konulan bulguların kabul edilmesi ya da reddedilmesi için daha çok çalışmanın yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The major aim of this study is to find out whether metacognitive strategies can lead to learner autonomy or not by identifying the relationship between them in EFL reading. With this aim in mind, the study was conducted with a total of 213 ELT learners at Hacettepe and Gazi universities. A questionnaire was used as a data collection instrument and the data were analyzed quantitatively by the SPSS 16.0.The relationship between 12 metacognitive reading strategies, ?St 1: Overview and linking with already known material?, ?St 2: Paying attention?, ?St 3: Directed attention?, ?St 4: Selective attention?, ?St 5: Advance organizing?, ?St 6: Setting goals and objectives?, ?St 7: Identifying the purpose of a language task?, ?St 8: Planning for a language task?, ?St 9: Seeking practice opportunities?, ?St 10: Self-management?, ?St 11: Self-monitoring?, and ?St 12: Self-evaluating?, and reading autonomy has been found to be 0,659**, which means that there is a strong relationship between them at the level of 99%. Also, significant relations have been discovered between each of the 12 metacognitive reading strategies separately and reading autonomy at the level of 99%.Moreover, it has been found that there is not any significant difference between students according to their gender and age in relation to metacognitive reading strategies and reading autonomy. However, a significant difference has been ascertained between learners in accordance with their English learning experience in St2 ?Paying attention? and St12 ?Self-evaluating?. As well, a significant difference has been realized between learners along with their school in St1 ?Overview and linking with already known material?. Nevertheless, since the current study is a small-scale, more research studies are required to reject or accept the findings presented in this study.