Ayrılıkçı terör örgütlerinin siyasallaşma faaliyetleri: PKK örneği
Politicization movements of seperatist organisations: The case of PKK
- Tez No: 308360
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: PKK, Abdullah Öcalan, VII. Kongre, Siyasallaşma, Meşru Savunma Stratejisi, Demokratik Konfederalizm, PKK, Abdullah Öcalan, VII. Congress, Politicization, Self-Defense Strategy, Democratic Confederalism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Tez, 1978 yılında kurulan PKK (Kürdistan İşçi Partisi) terör örgütünün, 1999 yılında örgüt lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanması sonrasında değişen stratejisini ve bu çerçevede gündeme gelen siyasallaşma faaliyetlerinin incelenmesini amaçlamaktadır.Siyasallaşma kavramı, özü itibariyle sorunlu bir kavramdır ve bu durum siyasal amaçları hayata geçirmek üzere kurulmuş olan bir örgütten bahsettiğinizde daha da farklı bir hal almaktadır. Bu bağlamda, terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütün nasıl siyasallaştığını açıklayabilmek için kavrama birtakım yeni anlamlar yüklenmesi gerekir. Bu noktada, genel bir bakış açısıyla üç temel nokta ortaya çıkmaktadır: Yasallaşma, meşrulaşma ve toplumsallaşma.PKK, liderinin yakalanması ardından stratejisini siyasallaşma kavramı çerçevesinde köklü bir biçimde değiştirmiştir. Ancak, PKK örneğinde dikkate alınması gereken önemli bir husus, bu söz konusu siyasallaşma sürecinde PKK'nın hiçbir zaman silahlı kanadını tamamen lağvetmekten bahsetmemiş olmasıdır. Bu durumda, bir terör örgütünün siyasallaşması çoğu örnekte tercih edilebilir bir durum iken, PKK örneğinde daha tehlikeli bir duruma yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the changing strategy and the politicization movements of PKK (Kurdistan Workers? Party) that was established in 1978, which have been conducted after the capture of its leader Abdullah Öcalan in 1999.The concept of politicization is problematic itself and this situation leads a different conclusion if you are talking about an organisation established to achieve political ends. In this respect, to explain how an organisation which is regarded to be a terrorist one become politicized, some new meanings should be given to the concept. With a general point of view, three main points appears at this point: Legalisation, legitimization and socialization.After the capture of its leader, PKK has fundamentally changed its strategy within the concept of politicization. But one important point that should be considered in PKK case is that through this process of politicization, it has never talked about abolishing its army. So, despite the fact that politicization of a terrorist organisation is preferable in many cases, PKK case has led a more dangerous situation.